a ključ uspjeha je...

Završnica rukometnog Eura izazvala lavinu emocija: Ni kao dijete se nikad nisam toliko isplakao, na rubu sam šoka...

  • D. S.
  • Zadnja izmjena 31.01.2022 09:24
  • Objavljeno 31.01.2022 u 09:24
Bionic
Reading

Rukometna reprezentacija Švedske osvojila je naslov europskog prvaka nakon što je u finalu u Budimpešti pobijedila Španjolsku 27:26 golom Niclasa Ekberga iz sedmerca u zadnjoj sekundi, a novi prvaci su bili emotivni u svojim izjavama

Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom.

'Nije realno ovo što smo postigli u zadnjih godinu dana. Ekstremno sam sretan i ponosan na momčad. Borili smo se do kraja sa koronavirusom i raznim drugim poteškoćama u prethodnih mjesec dana, ali smo zadržali vjeru u sebe i naš cilj', rekao je izbornik Glenn Solberg, Norvežanin na klupi Švedske.

'Igrali smo fantastičan rukomet, posebno u obrani, koja je bila na najvišoj razini. Uz momčadski duh, obrana je ključ našeg uspjeha. Svi zajedno smo izvlačili najbolje od svakog igrača. Imamo u sastavu fantastične igrače koji igraju u najboljim klubovima. Ponosan sam što sam njihov trener', dodao je.

Jedan od švedskih junaka bio je vratar Andreas Palicka…

'Boriš se kroz cijelu karijeru, pobjeđuješ, gubiš, uzdižeš se, padaš…Mislim da sam se razbolio od količine emocija. Ovo je nevjerojatan osjećaj. Izgleda mi kao da sam na rubu šoka nakon svega što se dogodilo. Ni kao dijete se nikada nisam ovoliko isplakao kao sada, jer nisam mogao sanjati da će mi se ovo dogoditi u životu', izjavio je švedski golman.

  • +18
Španjolska - Švedska, Europsko rukometno prvenstvo 2022., finale, 30.1.2022. Izvor: EPA / Autor: Tibor Illyes

Zadnji gol na utakmici iz sedmerca zabio je Niclas Ekberg…

'Prije sedmerca nisam previše razmišljao, nisam želio da me omete nervoza. Samo sam uzeo loptu u ruke, opalio gdje sam mislio da treba i mreža se zatresla', opisao je pobjednički trenutak Ekberg.

Švedsku su do zlata predvodili Ekberg i Oscar Bergendahl sa po pet golova, te Hampus Wanne sa četiri pogotka. Odličan je bio i vratar Palicka sa 11 obrana. Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Adrian Figueras i Aleix Gomez Abello sa po šest golova, dok je Ian Tarrafeta dodao pet golova. Španjolski vratari Rodrigo Corrales i Gonzalo Perez de Vargas ukupno su imali osam obrana.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal