PET EUROPSKIH NASLOVA

Vujčić i Split skromno na derbi s Cibonom

05.04.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Derbi košarkaškog prvenstva igra se u Zagrebu, neporažena Cibona dočekuje Split, koji joj puše za vratom, ima tek jedan poraz. Ali to što se igra derbi nije poremetilo plan Splita

'Jedini imperativ odigrati je utakmicu sa smiješkom. Svjesni smo da je Cibona za nas drugi svijet, kvalitetom i igračima odskače. Naši prioriteti su pobjeđivati doma, pokušati dobiti u Brodu, a Cibona nam služi za održavanje forme', kazao je sportski direktor Splita Nikola Vujčić.

Na Gripama pokušavaju spustiti loptu na zemlju. No ne mogu pobjeći od činjenice da igraju prvi protiv drugog. A da je to netko Vujčiću ponudio prije mjesec dana...

'Bili bismo sretni da nam je to samo netko rekao. Pametno smo napravili na početku, postavili smo realno stvari, ne želimo gubiti energiju na sulude ambicije. Naša jedina ambcija je odigrati što bolju utakmicu, održavati formu. Svjesni smo da poraz nije nikakva tragedija, cilj nam je prvi dio Lige za prvaka završiti s omjerom 5:2 što bi bio izuzetan rezultat', rekao je Vujčić.

Dogodi li se iznenađenje?

'Lako ćemo mi promijeniti prioritete, to u Splitu nikad nije teško napraviti', smijao se.

'Žuti' svoju prigodu protiv momčadi profila Cibona ili Cedevita vide u domaćim utakmicama.

'Na Gripama će biti druga priča, u našoj kući nitko neće biti favorit, ove sezone nismo izgubili doma, želimo da tako i ostane,' rekao je Vujčić. Sportski direktor je i igrač. U ligi za prvaka postao je prvi asistent, skoro sedam po utakmici. A ne igra na poziciji razigravača.

'Ne želim se ureći, bolje da ništa ne govorim. Dobro se razumijemo, napamet znam gdje se nalazi Sobin. On najbolje koristi to što meni u obrani poklanjaju veću pažnju. Teško je čuvati nas dvojicu, nezgodni smo. Nema 'četvorke' u Hrvatskoj koja može čuvati Sobina. Imamo u prosjeku dvadesetak asistencija, igramo momčadsku košarku, uživamo napraviti pas. Igramo dosta atraktivno košarku, svi trener preferiraju obranu, ali lijepo je kad zabiješ sto poena', rekao je Vujčić.

Ubacio se trener Nikša Bavčević. On, kad je riječ o Vujčiću, ima neke druge želje.

'Ja bih želio da Nikola postane prvi skakač lige. Poslije Zaboka nekoliko mi je ljudi prišlo, kazalo da igramo dobru košarku. S Nikolom smo dobili i sol i papar u napadačkim akcijama,' rekao je Bavčević. Utakmicu u Zagrebu Bavčević najavljuje kao sudar najbolje obrane i najboljeg napada.

'U dva-tri navrata Cibona je pokazala da je odlična obrambena momčad. Bit će to sraz lepršavog napada i čvrste obrane', kazao je Bavčević.

Split u Zagreb ide na dan utakmice. Nije to dobro, ali to je slika Splita. Bavčević je našao malo vremena i za humor.

'Cibonu smo pitali mogu li igrači spavati kod igrača, kao u mlađim kategorijama, ha, ha. Na žalost, nisu prihvatili', smijao se Splitov trener.

Na kraju je bilo i ozbiljno.

'Nećemo se baviti nikakvim kalkulacijama. Idemo dati sve od sebe. Cibona je dolaskom Repeše postala organiziranija, Wright im je donio europski štih', zaključio je Bavčević.