OKIĆENI PARAOLIMPIJCI

Vratili se istinski sportski heroji

22.08.2010 u 17:15

Bionic
Reading

Hrvatska plivačka reprezentacija koja je na svjetskom prvenstvu u plivanju za osobe s invaliditetom u nizozemskom Eindhovenu osvojila ukupno šest medalja - dva zlata, dva srebra i dvije bronce, danas se vratila u Hrvatsku.

Plivačima je u VIP salonu zrakoplovne luke Zagreb priređen svečani doček na kojem je prisustvovala i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te izaslanstva Hrvatskog sabora, te Hrvatskog olimpijskog odbora.

Premijerka Kosor je još jednom čestitala hrvatskim plivačima na njihovim rezultatima ostvarenim na SP-u, te naglasila kako su na putu do uspjeha pored upornosti i znanja morali svladavati i brojne prepreke, ali i predrasude.

'Svojim odricanjem i napornim radom svima ste pokazali u kojem smjeru valja ići,' naglasila je hrvatska premijerka," dodavši kako će hrvatska Vlada i u ovim teškim vremenima pomoći koliko može.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić naglasio je kako ova mlada reprezentacija ima sjajnu budućnost, dodavši kako je radila u teškim uvjetima, ali je sve nadoknadila hrabrošću i velikim trudom.

Jedan od junaka prvenstva bio je Mihovil Španja koji je osvojio ukupno četiri medalje - dva zlata i dva srebra. Španja je na 400 slobodno i 100 prsno osvojio zlatne medalje i isplivao svjetske rekorde, na 200 metara slobodno je bio drugi s novim europskim rekordom, dok je drugi bio i na 100 metara leđno.

'Naši rezultati dovoljno govore i mislim kako možemo biti zadovoljni. No, najviše sam ponosan na našu štafetu i sjajnu atmosferu u našim redovima. Štafeta je prvi put nastupila u finalu i ušla je među osam najboljih u svijetu što je veliki podvig,' kazao je jedan od najtrofejnijih hrvatskih paraolimpijaca, ali i dodao: 'Jedino me žalosti i vrijeđa što naši rezultati nisu dostojno predstavljeni u hrvatskim medijima. Smatram kako rezultat nema boju, rasu i stupanj invaliditeta,' kazao je Španja te izazvao buru oduševljenja među prisutnima u VIP salonu.

Medalje su osvojili i Kristijan Vincetić, broncu na 100 delfin, dok je Sanja Milojević bila treća na 5 kilometara.

'Nisam naviknuta na govore, želim tek zahvaliti na podršci,' kazala je 19-godišnja Sanja Milojević, pomalo zbunjeno i nenaviknuto na broje kamere i novinare, dok je Vincetić, koji je prije dvije godine bio najmlađi hrvatski paraolimpijac u Pekingu zatražio podršku javnosti za sve sportaše s invaliditetom.

Prisutnim sa obratila i legenda hrvatskog plivanja za osobe s invaliditetom Ana Sršen, danas predsjednica Plivačkog saveza osoba s invaliditetom koja je istaknula kako se nije nadala tako dobrim rezultatima, dodavši kako je posebno ponosna na Sanju Milojević jer je nastavila žensku tradiciju osvajanja odličja u plivanju.

Hrvatska je ukupno zauzela 20. mjesto na ljestvici od 38. zemalja koje su u Nizozemskoj osvajale odličja, a najuspješniji su bili Ukrajinci sa 21 zlatom, 20 srebrnih i 17 brončanih medalja.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić na koncu novinarske konferencije uručio je Jadranki Kosor plaketu HPO-a jer je bila pokrovitelj nedavnog Svjetskog prvenstva u streljaštvu za osobe s invaliditetom koje se održalo u Zagrebu na streljani Vrapčanski potok.