PRIPREME ZA DERBI

Vošini navijači izvrijeđali nedavno preminulog Bobeka

02.10.2010 u 13:29

Bionic
Reading

U nedjelju u Novom Sadu na rasporedu je prvenstveni susret Vojvodine i Partizana, a domaći navijači pobrinuli su se za zapaljivu atmosferu. Izvrijeđali su nedavno preminulog Stjepana Bobeka, legendu Partizana, i sad se iščekuje uzvrat 'grobara'

Reakcija Partizana
To je, blago rečeno, skandal! Bobek je legenda jugoslavenskog i srpskog nogometa. Nikada nije bilo sporno da je on rođen u Zagrebu, ali ni da je od svoje 23. godine u Beogradu i živio za Partizan. Onaj tko se odriče Bobeka, odriče se i samog sebe, Ive Andrića, Meše Selimovića

'Prije nekoliko mjeseci preminuo je najbolji igrač u povijesti Partizana. Neka mu je vječna slava i spomen. Međutim, kada bi se detaljnije pregledala biografija dotičnog nogometaša, došli bi do vrlo interesantnih podataka', početak je otvorenog pisma navijača Vojvodine objavljenog na jednom od novosadskih nogometnih web stranica, a samo koji dan uoči derbija Voše s Partizanom. Jasno, riječ je o slavnom Stjepanu Bobeku, najboljem nogometašu Partizana u povijesti, čovjeku koji je umro 22. kolovoza ove godine u Beogradu.

Osim što bacaju ljagu na jednu veliku nogometnu karijeru, navijači Vojvodije impliciraju fašisoidnost Stjepana Bobeka i naglašavaju njegovu ulogu u NDH u najmanjoj mjeri kao da je bio zapovjednik nekog od koncentracijskih logora. Jasno, takvo blaćenje legende nije prošlo bez odgovora 'grobara', no srpski mediji boje se da se navijači Partizana neće zadovoljiti samo retorikom, nego da bi u Novom Sadu moglo biti i nereda.

'U ratnoj 1941. godini, legendu Partizana ne vidimo u jugoslavenskoj uniformi, već kao nogometaša bečke Admire. Kada se vratio u takozvani NDH 1942. godine, dobio je posao u jednoj kaznenoj ustanovi, zatim je postao domobranski djelatnik, a imao je i tu čast da obuče i reprezentativni dres Pavelićeve države. Na kraju rata prelazi u beogradski Partizan i tako pere svoju biografiju', prenosi dio pisma beogradski list Alo!

Čelnici Partizana i Vojvodine osudili su takav stav, no to nikako ne umanjuje počinjenu štetu. Bobek se u Srbiji smatra jednim od najvećih nogometaša jugoslavenskog nogometa i rijetki su oni koji mu na bilo koji način osporavaju ljudsku i nogometnu veličinu.