SJAJNI BELGIJANAC

Vodeći u svjetskom prvenstvu ulazi i kao vodeći zadnjeg dana WRC Croatia Rallyja

20.04.2024 u 20:36

Bionic
Reading

Belgijski vozač Thierry Neuville (Hyundai i20), vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva u reliju, ući će sa 4.9 sekundi prednosti pred Velšaninom Elfynom Evancom (Toyota Yaris) u posljednji dan WRC Croatia Rallyja

Belgijac je tijekom osam brzinskih ispita voženih u subotu na području Žumberka i Karlovačke županije samo jednom ispustio prednost, nakon drugog prolaza dionicom Smerovišće - Grdanjci (15,72 km), na kojoj je najbolje vrijeme imao Evans, a Neuville zaostao za 6.7 sekundi.

Evansov boravak na vodećoj poziciji nije dugo trajao, jer je već u sljedećem brzinskom ispitu Stojdraga - Gornja Vas (20,77 km) Neuville ponovno bio najbrži i ponovno zasjeo na prvo mjesto s 2.3 sekunde prednosti pred Evansom.

Belgijski vozač je najbolja vremena ostvario i na preostala dva 'brzinca', Vinski Vrh - Duga Resa (8,78 km) i Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki (9,11 km), što mu je donijelo zalihu od 4.9 sekundi za zadnja četiri brzinska ispita.

"Imali smo odličan dan i unatoč izboru guma u poslijepodnevnom dijelu smo uspjeli obraniti prvo mjesto. Moramo nastaviti napadati, zadržati ovaj osjećaj i pogoditi s izborom guma", izjavio je Neuville za službeni mrežni portal WRC-a.

Od preostalih vozača, jedini konkurent Neuvilleu i Evansu za pobjedu na WRC Croatia Rallyju je osmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota Yaris) koji za vodećim zaostaje za 11.6 sekundi.

Već četvrtoplasirani Estonac Ott Tanak (Hyundai i20) ima više od minute zaostatka (1:15.5).

Od hrvatskih predstavnika najbolje je plasiran Viliam Prodan (Ford Fiesta Rally3) koji drži sedmo mjesto u ukupnom redoslijedu klase WRC3, a za vodećim Estoncem Rometom Juergensonom zaostaje 7:30.5 minuta. Jan Pokos (Ford Fiesta Rally3) je na 11. mjestu sa 29:07.3 minuta zaostatka.

U nedjelju će najbolji svjetski relijaši juriti cestama Krapinsko-zagorske županije, a posade će po dvaput proći dionicama Trakošćan - Vrbno (13,15 km) i Zagorska Sela - Kumrovec (14,24 km), a posljednji 'brzinac' će nositi i dodatne bodove, jer se radi o tzv. "Power stageu".