stiglo priopćenje

Vijest koja je mnoge fanove MotoGP-a šokirala; Suzuki napušta natjecanje na kraju sezone, a objasnili su i zašto

12.05.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Momčad Suzukija objavila je u četvrtak da želi napustiti MotoGP na kraju ove sezone te da je u pregovorima s tvrtkom Dorna, koja je promotor natjecanja za Svjetsko prvenstvo u motociklizmu

U službenom priopćenju odaslanom uoči utrke za Veliku nagradu Francuske japanski proizvođač je istaknuo da je razlog za ovaj potez financijske prirode te da tvrtka razmatra potpuno ukidanje natjecateljskog programa što je mnoge obožavatelje ovog sporta - šokiralo.

'Nažalost, sadašnja ekonomska situacija i potreba za koncentriranjem svojih napora na velike promjene s kojima se auto-moto svijet suočava ovih godina, prisiljavaju Suzuki na drastično smanjenje troškova vezanih za natjecateljski program', stoji u službenom priopćenju u kojem je istaknuto da tvrtka želi 'sve svoje ekonomske i ljudske potencijale koristiti u razvoju novih tehnologija.'

Dorna je prošli tjedan podsjetila Suzuki da ne može donijeti jednostranu odluku s obzirom na postojeći ugovor o sudjelovanju u MotoGP natjecanjima. Japanski proizvođač je prošle godine produžio ugovor koji sada vrijedi do kraja 2026.

Ovo ne bi bio prvi odlazak Suzukija iz MotoGP-a. Naime, tvrtka je 2011. napustila kraljevsku klasu, također zbog nepovoljne ekonomske situacije i vrlo jako japanskog jena, ali se vratila 2015.

Od '70-ih godina prošlog stoljeća do danas nekolicina motociklista je osvajalo naslov svjetskog prvaka u najjačojoj klasi, od Britanca Barryja Sheenea, Talijana Marca Lucchinellija i Franca Uncinija do Amerikanaca Kevina Schwantza i Kennyja Robertsa Jr., da bi 2020. Španjolac Joan Mir osvojio svoj premijerni vozački naslov, a Suzuki postao i momčadski svjetski prvak.