SVAKA ČAST

[VIDEO, FOTO] Kapetane, naklon do poda! Arijan Ademi ispisao povijest i postao rekorder maksimirskog kluba

03.12.2020 u 20:56

Bionic
Reading

Kapetan hrvatskog prvaka Arijan Ademi ima dva razloga zašto će pamtiti utakmicu petog kola Europske lige na stadionu De Kuip između Feyenoorda i Dinama (0:2)

Dinamov veznjak ispisao je povijest maksimirskog kluba. Utakmicom u Nizozemskoj, u kojoj su 'modri' izborili europsko proljeće drugi puta u zadnje tri sezone, upisao je 77. nastup u Uefinim natjecanjima i time postao rekorder zagrebačke momčadi.

Naime, do utakmice u Rotterdamu, Ademi je bio izjednačen sa Sammirom koji je odigrao 76. europskih dvoboja za Dinamo, a u velikoj noći za Dinamove navijače, preskočio je Brazilca.

Na trećem mjestu u ovoj kategoriji je još jedan igrač sredine terena - Milan Badelj s 52. utakmice.

Kapetan je europsku premijeru odradio 2010. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka u porazu od Šerifa.

U dosadašnjih 77 nastupa zabio je devet golova. Prvi europski pogdak je zabio Foli Esch 16. srpnja 2013. u pobjedi 5:0 u Luksemburgu u 2. pretkolu Lige prvaka, a posljednji protiv Flore u play offu Europske lige u pobjedi 3:1 prvog listopada ove godine.

U tom je opusu upisao četiri plasmana u Ligu prvaka i četiri u skupinu Europa lige u kojoj je, dakle, dočekao i europsko proljeće dohvativši osminu finala. Ademi je u tih 77 utakmica upisao omjer od 37 pobjeda, 16 remija i 24 poraza.

  • +19
Feyenoord - Dinamo, 5. kolo Europske lige, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: PIETER STAN DE JONGE

Ademi je 'usput' postao i najtrofejniji igrač u Dinamovoj povijesti. S plavima je osvojio 17 pokala čime se 'odvojio' od Tomislava Butine i Mihaela Mikića koji su ostali na 16. Osvojio je devet naslova prvaka, pet Kupova i tri Superkupa.