ht prva liga - 34. kolo

[VIDEO, FOTO] Kakav derbi u Maksimiru; Dinamo dva puta vodio, ali Hajduk i uz promašeni penal stigao do pobjede, junak 'bilih' mladi je Mario Čuić

12.07.2020 u 23:08

Bionic
Reading

Najveći hrvatski derbi, između Dinama i Hajduka, odigran na maksimirskom stadionu, završio je pobjedom splitske momčadi 3:2. Bio je to sadržajan derbi, s puno trke, promašenim penalom, crvenim kartonom i preokretima. Šteta jedino što na njemu nije bilo više od dvije tisuće gledatelja

Iako su obje momčadi u nešto skromnijoj formi, što su uoči utakmice bez pardona naglašavali i treneri Zoran Mamić odnosno Igor Tudor, na terenu smo ipak imali što za vidjeti.

Početak dvoboja pripao je Dinamu, a prvu prigodu za 'modre' imao je Ademi. No, njegov udarac s 18 metara završio je u gostujućem bloku. Dvije minute kasnije, lopta je stigla do Luke Ivanušeca, koji je sa desetak metara šalje preko gola.

I onda, nakon velike greške Juranovića koji je prsima 'ostavio' loptu Ivanušecu, ovaj uspjeva pogoditi za 1:0. Igrala se 13. minuta i nakon tog gola stekao se dojam da je Dinamo pomislio - gotovo je.

Međutim, Tudorovi su igrači odlučili iznenaditi i svog trenera i Torcidu, koja je na ovoj utakmici bila smještena na zapadnoj tribini, pa su prebacili u brzinu više i počeli sve jače pritiskati 'modre'. U 20. minuti, nakon kornera, loptu je glavom dirao Dilaver a ona je pogodila Ademija u ruku. Uz pomoć VAR-a, sudac Bebek pokazao je na bijelu točku, ali Mijo Caktaš bio je neprecizan.

Niti nakon tog promašaja, 'bili' nisu 'potonuli'. Čak, dapače. Još su uložili više truda. A to im se vratilo u 31. minuti, kada je ovog puta ulogu 'častitelja' preuzeo Moubandje.

Švicarac je prilično loše reagirao kada je Eduok dodao do Marija Čuića, a ovaj 19-godišnjak uz par sekundi razmišljanja i okretaja, mirno ali i precizno pogodio Livakovićev gol za 1:1.

A kada su imali snage za potpunu transformaciju nakon primljenog gola i promašenog penala, bilo je jasno da će ovaj gol Hajduku dati novu snagu.

Šteta je jedino bila za goste iz Splita što Caktaš nije imao svoju večer, jer u 43. minuti promašio je nemoguće. Čolina ga je našao na dva metra od Dinamova gola, ali kapetan Hajduka nije uspio matirati Livakovića.

Dodatni problem za 'modre' stigao je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, kada je Amer Gojak zaradio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

Zoran Mamić u nastavak je ušao s jednom promjenom, umjesto Kulenovića priliku je dobio Ćuže. Nije dugo trebalo ni da Oršić uđe, jer Kadzior je stradao u jednom duelu, pa nije bio spreman za nastavak utakmice.

S igračem više Hajduku je u nastavku bilo lakše igrati, a Caktaš se malo više povukao, pa je i igra gostiju u sredini bila još povezanija. Prema naprijed su se razigrali Jradi i Jairo, ali njihovi su pokušaji u 51. odnosno 57. minuti bili neprecizni.

No, dok se očekivao Hajdukov gol, na maksimirskom se travnjaku dogodio potpuni šok, jer nakon brze kontre u kojoj su sudjelovali Ademi i Stojanović, Mislav Oršić je zabio za 2:1. Josip Juranović opet je ispao tragičar, jer se okliznuo taman ispred Oršića.

Naravno, s tim se golom opet puno toga promijenilo na terenu, a prvenstveno u igračkom kadru. Mamić je na teren poslao Šutala umjesto Moubandjea, dok je Tudor Brnićem zamijenio Eduoka.

Nakon tog šoka stigao je period bezidejnih napada Hajduka, koji u sljedećih 15-tak minuta nisu urodili konkretnim prilikama, ali izdvojit ćemo Caktašev udarac glavom u 72. minuti. Dinamo se pak orijentirao na čuvanje rezultata, a ako se nešto izrodi iz kakve kontre - super.

U 79. minuti tako su se sjurili Ademi, Oršić i Ćuže, ali kao pobjednik iz ove je akcije izašao golman Posavec.

U 80. minuti Hajduk je došao na svoje. Juranović je dugom loptom pronašao Caktaša, koji pak glavom iz prve vraća loptu pred gol Dinama gdje Mario Čuić zabija svoj drugi gol za 2:2.

Potpuni preokret stigao je u 86. minuti, kada je Brnić ubacio loptu pred gol Livakovića, ali njegova nespretna reakcija te odbijanac od Theophilove noge, završio je u mreži za vodstvo odnosno pobjedu Hajduka 3:2.

S ova tri boda, Hajduk je smanjio zaostatak za drugoplasiranim Osijekom na pet bodova, ali kako je do kraja sezone ostalo još dva kola, teško je očekivati da se može dogoditi čudo pa da Splićani završe u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

  • +11
Dinamo - Hajduk (34. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Slaven Belupo-Lokomotiva1:1
Dinamo Zagreb-Hajduk2:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb34244676
2.Osijek341711662
3.Lokomotiva34187961
4.Rijeka341771058
5.Hajduk341761157
6.Gorica3412111147
7.Slaven Belupo34981735
8.Varaždin34891733
9.Istra 196134592024
10.Inter Zaprešić34382317

Sljedeće utakmice

17.7.Slaven Belupo-Inter Zaprešić
18.7.Varaždin-Osijek
18.7.Istra 1961-Dinamo Zagreb
19.7.Lokomotiva-Gorica
19.7.Hajduk-Rijeka

Nogomet se vratio na MAXtv! Napokon opet možemo uživati u nogometu s domaćih terena uz Arenasport kanale. Sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.

HT Prvu ligu možete gledati i u dresu omiljenog kluba koji vam poklanja Hrvatski Telekom, a kako do dresa možete pročitati OVDJE.

Najvažnije da se nogomet vratio. Podsjećamo, sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.