slavlje za talijane

Vettel se osramotio u Monzi, Leclerc izdržao napade Mercedesa i pobijedio za Ferrari

08.09.2019 u 16:36

Bionic
Reading

Charles Leclerc na Velikoj nagradi Italije ostvario je drugu pobjedu u nizu, ispred Valtterija Bottasa i Lewisa Hamiltona, čime je prekinuo crni niz Ferrarija od devet godina bez trijumfa na domaćem terenu...

Napokon veliko talijansko slavlje nakon utrke Formule 1 u Monzi. Čekala je talijanska momčad još od 2010. godine i Fernanda Alonsa na trijumf na svojoj domaćoj stazi i dočekala je Charlesa Leclerca koji je obavio besprijekoran posao ove nedjelje i prvi prošao ciljem.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Italije Izvor: Profimedia / Autor: Antonin Vincent / DPPI Ant

Mladi Monegašanin startao je s prve pozicije i uspješno zadržao iza sebe Lewisa Hamiltona koji ga je opasno napadao tijekom prve dvije trećine utrke, a onda kad je Britanac popustio, Leclerc nije dopustio niti Valtteriju Bottasu da ga pretekne te je došao do druge pobjede u nizu, nakon što je slavio i prije tjedan dana u Belgiji.

Hamilton koji je bio zreo trijumfirati po peti put u šest godina napravio je u završnici utrke pogrešku, potrošio gume i završio iza Bottasa, ali i dalje uvjerljivo vodi u ukupnom poretku.

Izvor: Screenshot / Autor: Vimeo

Posebna priča ove utrke bio je Sebastian Vettel koji se osramotio na Ferrarijevoj domaćoj stazi. Već na samom početku napravio je pogrešku u zavoju Ascari i okrenuo se na stazi pa se nespretno sudario sa Strollom vraćajući se na stazu. Dobio je kaznu obaveznog stajanja u boksu deset sekundi, vratio se na dno i na kraju završio na 13. mjestu, daleko od osvajanja bodova.

Dobru utrku imali su vozači Renaulta Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg na četvrtom i petom mjestu, Alexander Albon u Red Bullu morao se zadovoljiti šestim, a Max Verstappen osmim, iza Sergija Pereza. Bodove su još osvojili Antonio Giovinazzi i Lando Norris.

U ukupnom poretku Hamilton ima 63 boda prednosti ispred Bottasa, dok Verstappen, Leclerc i Vettel već imaju gotovo nenadokandiv zaostatak.

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Singapuru.