'sveci' iz zemlje zmajeva

Velšani su 'pregazili' i veliki Ajax, a sada nestrpljivo čekaju Rijeku

05.07.2017 u 15:52

Bionic
Reading

The New Saints najtrofejniji je velški klub, osvojio je 11 naslova prvaka. No, 'olakšavajuća' je činjenica da najjače velške momčadi igraju u Premiershipu i Championshipu, kao i u nižim engleskim ligama...

U 1. pretkolu Luge prvaka The New Saints jedva su se provukli. U prvoj su utakmici doma iznenađujuće izgubili od gibraltarskog prvaka Europa 2:1, da bi u uzvratu nakon produžetka slavili 3:1 i izborili dvije utakmice s Rijekom.

Klub je osnovan 1959. godine pod imenom Llansantffraid FC, od 1997. godine je igrao pod sponzorskim imenom Total Network Solutions FC, a 2003. godine spojili su se s Oswestry Townom. Engleski je to klub koji igra velšku ligu, a od 2006. godine 'spojeni' klub nosi ime The New Saints te igra na stadionu u Oswestryju kapaciteta 2000 mjesta.

Englesko-velška družina iz Oswestryja, gradića od dvadesetak tisuća stanovnika u nogometnu je povijest ušla krajem prošle godine kad je uspjela 'pregaziti' veliki Ajax. 'Sveci' su povezali 27 uzastopnih pobjeda i tako srušili 44 godine stari rekord 'kopljanika'. Najjača momčad Ajaxa, predvođena Johanom Cruyffom, Johanom Neeskensom i Arieom Haanom davne je 1972. povezala 26 pobjeda. 

'Mala' je razlika u tome što je tada Ajax dominirao u europskom i nizozemskom nogometu, a The New Saintsi dominirali su u poluprofesionalnoj domaćoj ligi. No, uspjeh je to vrijedan pažnje, tek toliko da se izabranici Matjaža Keka ne opuste. Spomenimo kako je po Trensfermarktu momčad The New Saintsa procijenjena na samo 1.7 milijuna eura, a najskuplji igrač je 27-godišnji novozelandski napadač Greg Draper koji je procijenjen na 400.000 eura. Samo 100.000 eura manje vrijedi 38-godišnji branič Steve Evans, iskusni veteran koji je stup obrane ove momčadi.

U sezoni 2004./'05. malo je nedostajalo da napadač 'svetca' Marc Lloyd Williams postane 'Zlatna kopačka'. Zabio je tada 34 gola u velškom prvenstvu, no zbog manjeg koeficijenta 'malih' liga ostao je - drugi! Ispred njega su se tada našli Diego Forlan i Thierry Henry koji su zabili po 25 golova, ali u malo ozbiljnijim ligama...

Momčad Rijeke daleko je skuplja od 'svetaca', prema Transfermarktu oko 22 milijuna eura, no na terenu ne igra novac, pa će se Kekova momčad morati potruditi. Prva utakmica 2. pretkola Lige prvaka na rasporedu je 11. ili 12. srpnja na Rujevici, uzvrat je tjedan dana kasnije. Za neki pritisak s tribina ne trebaju brinuti, stadion nikad nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Maksimalno je na derbije velškog prvenstva s mrskim rivalom Bangorom dolazilo oko 1500 navijača, no prosjeku ih se skupi manje od 500, a protiv gibraltarske Europe 'natiskalo' ih se 1200.