UŠLI U VIŠI RANG

Veliki uspjeh hrvatskih hokejaša na travi

20.08.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Veliki uspjeh ostvarila je seniorska reprezentacija Hrvatske u hokeju na travi na Europskom prvenstvu III održanom od 12. do 18. kolovoza u Lausannei (Švicarska). Unatoč što su po svjetskoj ljestvici bili peta reprezentacija turnira, igrači nizozemskog stručnjaka Basa Bogaarda napravili su veliko iznenađenje i po prvi put u povijesti Hrvatskog hokejskog saveza izborili plasman u viši rang europskog prvenstva 2015. godine

U prvoj utakmici turnira Hrvatska je pobijedila Bjelorusiju, prvog favorita turnira, s 2:1 (Mihael Cvetko 2). Dan kasnije s Turskom je odigrano neodlučeno 3:3 (strijelci: Ljubo Rebić 2, Josip Šomin). U posljednjem susretu u skupini, Hrvatska je bila bolja od Gibraltara 4:2 (Filip Taušan 2, Marko Mucić, M. Cvetko).

Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala polufinale i tako ostvarila zadani cilj, ostanak u skupini III. U polufinalu protiv Portugala odlučivalo se koja će reprezentacija izboriti plasman u finale i viši rang natjecanja. Ljubo Rebić doveo je tri minute prije poluvremena Hrvatsku u vodstvo, ali Portugalci izjednačuju minutu do odmora. Pobjedu 2:1 i ulazak u finale donosi Filip Taušan četiri prije kraja utakmice. U finalu, Švicarska je bila bolja od Hrvatske 7:1 (2:0), a jedini pogodak bio je autogol.

Osim srebrne medalje, još su dva priznanja otišla u Hrvatsku. Mihael Cvetko proglašen je najboljim igračem turnira, dok je Zoran Jakopović proglašen najboljim vratarom.

Hrvatsku su u Švicarskoj predstavljali: Zoran Jakopović, Luka Tomić (vratari), Filip Taušan, Domagoj Cvetko, Igor Primužić, Andrija Alerić, Matej Majdak, Ljubo Rebić, Martin Rudić, Petar Hršak, Marko Marić, Ivan Presenqui, Zvonimir Vuk, Marko Mucić, Mario Briševac, Josip Šomin, Andrija Hršak i Mihael Cvetko. Vođa momčadi bio je Davor Ljevaković, glavni trener Bas Bogaard, pomoćni trener Rutger Klein te fizioterapeut Martijn Britsemeer.