ždrijeb lige prvaka

Dinamo u skupini s Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom; Bjelica nije razočaran

29.08.2019 u 17:24

Bionic
Reading

Nakon što su u utorak eliminirali Rosenborg i osigurali sedmi nastup u Ligi prvaka, nogometaši Dinama s nestrpljenjem čekali su današnji ždrijeb u Monte Carlu, ali nakon njega baš i ne mogu biti pretjerano sretni. Jer Manchester City, Šahtar i Atalanta opasni su suparnici

Skupina A: PSG, Real Madrid, Club Brugge, Galatasaray

Skupina B: Bayern, Tottenham Hotspur, Olympiacos, Crvena zvezda

Skupina C: Manchester City, Šahtar, Dinamo, Atalanta

Skupina D: Juventus, Atletico, Bayer Leverkusen, Lokomotiv Moskva

Skupina E: Liverpool, Napoli, Salzburg, Genk

Skupina F: Barcelona, Borussia Dortmund, Inter Milano, Slavia Prag

Skupina G: Zenit, Benfica, Lyon, Leipzig

Skupina H: Chelsea, Ajax, Valencia, Lille

'Nismo mogli dobiti slabu skupinu, svi su protivnici odlični, ali radujemo se svima. Manchester City je na najvećem nivou, ali ne smijemo zanemariti snagu ni ostalih. Šahtar je konstanta, Atalanta je nova, ali sigurno su ozbiljna ekipa, jer bili su prošle godine treći ili četvrti u Italiji. Imamo lijepe protivnike'.

Ipak, nećete se predavati unaprijed?

'Ni govora, potući ćemo se sa svima. Svaka je utakmica na tri boda, Bit će teško, ali vjerujemo u sebe i da ćemo se moći boriti', reako je Dinamov trener Nenad Bjelica.

Nagradu za najboljeg igrača Europe za prošlu sezonu osvojio je Virgil van Dijk (28). Fenomenalni nizozemski stoper prošle je sezone dominirao zadnjom linijom Liverpoola..

'Bio je to dug put, dio mog putovanja. Nisam igrač kakav sam bio s 18 godina, puno sam radio za svaku stepenicu u svojoj karijeri. Idol mi je bio Ronaldinho, kopirao sam njegove finte, ali izrastao sam u potpuno drugačijeg igrača'.

- Lionel Messi - najbolji je napadač u prošloj sezoni Lige prvaka

- Frenkie de Jong, sada igrač Barcelone, izabran je za najboljeg veznaka Lige prvaka u sezoni 2018/19

- Virgil van Dijk, branič Liverpoola, najbolji je obrambeni igrač Lige prvaka u sezoni 2018/19

- Alisson Becker, vratar Liverpoola, izabran je za najboljeg golmana Lige prvaka u sezoni 2018/19

Uoči ždrijeba klubovi su podijeljeni u četiri jakosne skupine. Mjesta u prvom 'razredu' zauzeli su pobjednik Lige prvaka (Liverpool), pobjednik Europske lige (Chelsea), te prvaci šest najjačih europskih liga - Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern München, Paris Saint-Germain i Zenit.

Od druge jakosne skupine klubovi su smješteni po Uefinom koeficijentu, a Dinamo je bio u trećem jakosnom razredu i nije mogao izvući Lyon, Bayer Leverkusen, RB Salzburg, Olympiakos, Club Brugge, Valenciju i Inter. Posljednji put Dinamo je bio u trećem bubnju u sezoni 1999/2000. kada je izvukao skupinu s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom.

Klubovi iz iste zemlje nisu mogli biti ždrijebani u istu skupinu, kao niti ukrajinski i ruski klubovi.

Prve dvije momčadi iz svake skupine izborit će plasman u osminu finalu, dok trećeplasirane momčadi sele u Europsku ligu.

Prve utakmice osmine finala na rasporedu su u veljači, a uzvrati u ožujku. Prve utakmice četvrtfinala bit će odigrane 7. i 8. travnja, a uzvrati 14. i 15. travnja. Polufinalni dvoboji su na rasporedu 28. i 29. travnja s uzvratima 5. i 6. svibnja.

Finale će biti odigrano 30. svibnja na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu. Naslov osvojen prošle sezone brani Liverpool koji je u engleskom finalu odigranom u Madridu pobijedio Tottenham.

U dosadašnjih šest nastupa u Ligi prvaka Dinamo nijednom nije prošao u nokaut fazu. U 36 odigranih utakmica Dinamo je ostvario četiri pobjede, pet remija i 27 poraza uz gol-razliku 22-82.

Osim nogometaša Dinama, ove sezone u Ligi prvaka sudjelovat će još 15 hrvatskih nogometaša i jedan trener. Naravno, do kraja prijelaznog roka može se dogoditi još koja promjena.

Hrvatske boje branit će Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mario Mandžukić (Juventus), Dejan Lovren (Liverpool), Mateo Kovačić (Chelsea), Ivan Perišić (Bayern), Marcelo Brozović (Inter), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Marko Pjaca (Juventus), Matej Mitrović (Club Brugge), Mario Pašalić (Atalanta), Domagoj Bradarić (Lille), Dominik Kotarski (Ajax) i Marin Pongračić (RB Salzburg), te Niko Kovač kao trener munchenskog Bayerna.