VEČERAS NA MAXTV-U

Ususret El Clasicu: Znate li koje su najveće pobjede Reala?

30.01.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Prva utakmica španjolskog Kupa kralja između Real Madrida i Barcelone, popularni El Clasico, igra se u srijedu (21 sat) uz direktan prijenos na kanalu Arenasport 2

Dvoboj madridskog Reala i katalonske Barcelone obavezna je lektira svakog zaljubljenika u nogomet! Ako ste navijač Reala, podsjećamo vas na pet povijesnih dvoboja u kojima je madridska ekipa srušila snove Katalonaca i tako potvrdila svoju tadašnju dominaciju.

Ferenc Puskás, Alfredo di Stefano, Ivan Zamorano, Zinedine Zidane i Cristiano Ronaldo - samo su neke od najvećih Realovih zvijezda koje su bile glavni akteri utakmica protiv Barcelone. Za vas smo izdvojili pet takvih...

Gdje gledati El Clasico?

Novi El Clasico pogledajte na kanalu Arenasport 2 ili putem PPV i MAXtv To Go usluge, a ako niste MAXtv korisnik, utakmicu možete pogledati i preko pay per view online servisa match.tportal.hr.

Kup kralja 1943, polufinale
Real Madrid-Barcelona 11:1
Strijelci:
Pruden (5,32,35), Barinaga (30,42,44,87), Alonso (37,74), Curta (39), Botella (85); Martin (89)
Nakon što su u prvoj utakmici u Barceloni poraženi s visokih 3:0, igrači Real Madrida ostvarili su najveću pobjedu u povijesti ovog rivalstva i tako se plasirali u finale Kupa kralja. U Španjolskoj su se tada još dobrano osjećale posljedice i razmirice kao rezultat građanskog rata, pa su utakmice imale i dodatnu, političku dimenziju, koja je bila i jača od današnje.


Kup prvaka, 1959/60, polufinale
Barcelona-Real Madrid 1:3
Strijelci: Kocsis (9); Puskás (25, 75), Gento (68)
Moćna Barcelona, koja je u svojim redovima imala superzvijezde poput Sandora Kocsisa, Luisa Suareza i Laszla Kubale, namjerila se na jednako tako moćnu momčad Reala predvođenu Puskásem, Di Stefanom i Gentom. Iako su sezonu ranije uspjeli doći do španjolske titule, Katalonci su bili prisiljeni priznati nadmoć rivalima iz Madrida. Prva je utakmica završila 3:1 za Real, a nakon pogotka Kocsisa i uzvrat je okončan istim rezultatom.

Barcelona nije imala odgovor na igru Puskása, Di Stefana i Genta

Španjolsko prvenstvo 1994/95, 16. kolo
Real Madrid-Barcelona 5:0

Strijelci: Zamorano (5, 21, 39), Luis Enrique (68), Amavisca (70)
Slavna momčad Johana Cruijffa prvi je težak poraz doživjela u Ateni, kada ju je u finalu Lige prvaka tada Capellov Milan gotovo osramotio u pobjedi 4:0. Drugi poraz, koji je označio i kraj dominacije te katalonske generacije, došao je od Real Madrida. Bez imalo sumnje, za navijače i igrače madridskog kluba nema veće sreće nego rezultatski osramotiti Barcelonu, pogotovo kada ta visoka pobjeda može simbolički značiti kraj jedne ere.

Ivan Zamorano bio je jednostavno nezaustavljiv toga dana

Liga prvaka 2001/02, polufinale
Barcelona-Real Madrid 0:2

Strijelci: Zidane (55), McManaman (90+2)
U ovoj je utakmici projekt Galacticos doživio svoj pun sjaj, a na putu prema trećem finalu u pet godina stajala je Barcelona, koja još od Cruijffove generacije nije stigla do finala najvećeg europskog klupskog nadmetanja. Prva se utakmica igrala na Camp Nouu, a koliko god Katalonci truda uložili, Real je jednostavno bio prejak. Ekipa koja je u svojim redovima imala tri ponajbolja igrača svijeta – Figa, Zidanea i Raula – bila je jednostavno previše kvalitetna i tada nezaustavljiva.

Španjolsko prvenstvo 2011/12, 35. kolo
Barcelona-Real Madrid 1:2
Strijelci:
Sánchez (70); Khedira (17), C. Ronaldo (73)
Pobjedom na Camp Nouu u 35. kolu prvenstva Mourinho je postigao nekoliko stvari: osigurao je titulu španjolskog prvaka, konačno je porazio ljutog protivnika u vrlo važnoj utakmici te k tome u gostima, ali i zadržao niz pobjeda kojim će Real na kraju sezone postati prva momčad s osvojenih 100 bodova u povijesti Primere. Nažalost po bijele, taj ih je trijumf poprilično fizički i mentalno iscrpio, pa je minhenski Bayern upravo preko njih stigao u finale Lige prvaka.

Cristiano Ronaldo utišao je Camp Nou i donio titulu prvaka Realu