BIVŠI PREDSJEDNIK NOGOMETNOG SAVEZA

Umro je Vlatko Marković!

23.09.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, koji se posljednjih mjeseci borio s bolešću, preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini života

Bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i bivši nogometaš, trener te čak i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, koji je rođen 1. siječnja 1937., Vlatko Marković, posljednjih se mjeseci borio s bolešću te je ležao na intenzivnom odjelu Kliničkog bolničkog centra Rebro.

Marković je bio u teškom stanju, imao je upalu pluća, a i dulje se vrijeme borio s Alzheimerovom bolešću.

Rođen je 1937. u Bugojnu (BiH), a igračku karijeru sa 15 godina započeo je u Iskri iz Bugojna, a zatim je otišao u Čelik iz Zenice. Kada je doputovao iz svog Bugojna na školovanje u Zagreb, prijavio se za Dinamo, u kojem je nastupao punih deset godina. Potom je četiri godine igrao za momčadi bečkih klubova FC Austria i SK Rapid.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 16 puta, a bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu, kada je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto. Tom je prigodom bio izabran u najbolju momčad SP-a. Igračku karijeru završio je 1968., a 1973. započeo je samostalnu trenersku karijeru u inozemstvu kada je preuzeo belgijski Standard Liège. Vodio je još klubove kao što su Zagreb, Nice, Hajduk Split, Dinamo Zagreb i Rapid Wien.

Na čelu Hrvatskog nogometnog saveza Marković je bio od prosinca 1999. pa sve do svibnja 2012., kada ga je zamijenio Davor Šuker