samo dvoje predstavnika

U Beogradu počinje Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo, može li Mihaljević dobaciti kuglu do postolja?

18.03.2022 u 10:37

Bionic
Reading

U Beogradu u petak počinje 18. izdanje Svjetskog dvoranskog atletkog prvenstva na kojem će nastupiti dvoje hrvatskih predstavnika - Ivana Lončarek na 60m prepone i Filip Mihaljević u bacanju kugle

U Beogradu u petak počinje 18. izdanje Svjetskog dvoranskog atletkog prvenstva na kojem će nastupiti dvoje hrvatskih predstavnika - Ivana Lončarek na 60m prepone i Filip Mihaljević u bacanju kugle

Oboje će svoje nastupe imati u subotu. Lončarek počinje s kvalifikacijama na 60m prepone u 9:50h.

Prijavljene su 42 atletičarke, a Lončarek će trčati u drugoj od šest kvalifikacijskih skupina. Tri najbolje iz svake skupine te još šest najbržih izborit će plasman u polufinale koje je na rasporedu istog dana, kao i finale.

Svjetski dvoranski rekord iznosi 7.68, a postavila ga je Šveđanka Susanna Kallur u Karlsruheu u veljači 2008., dok je najbolji rezultat ove godine u svijetu trčala Jamajčanka Danielle Williams, 7.75.

Lončarek u beogradsku Štark Arenu dolazi s osobnim rekordom od 8.06 iz 2017. godine. Nedavno je na mitingu u Beogradu trčala 8.11 sekundi i nada se kako bi na SP-u mogla do osobnog rekorda.

Prije četiri godine na SP-u u Birminghamu je izborila plasman u polufinale. U kvalifikacijama je trčala 8.16, a u polufinalu 8.21 sekundu.

U Beogradu će nastupiti i Filip Mihaljević u bacanje kugle koje je na programu u subotu u 19:25h.

Upravo je Mihaljević vlasnik posljednje hrvatske medalje sa svjetskih dvortanskih prvenstava, bronce iz Oregona 2016. godine.

Hrvatska je do sada na svjetskim dvoranskim prvenstvima osvojila šest medalja - dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane, pri čemu je četiri medalje osvojila Blanka Vlašić. Splićanka je dva puta bila svjetska dvoranska prvakinja - 2008. u Valenciji i 2010. u Dohi. Blanka ima srebro iz Moskve (2006), te broncu iz Budimpešte (2004). 

U muškoj konkurenciji imamo dvije medalje, Branko Zorko bio je treći na 1500 metara na dvoranskom SP-u u Torontu 1993. godine, a Filip Mihaljević bio je treći u bacanju kugle u Oregonu 2016. godine.

U finalu kugle nastupit će 18 natjecatelja, a Mihaljević trenutačno ima treći najbolji rezultat ove sezone u svijetu. 

Nedavno je u Torunu, na mitingu iz zlatne kategorije Svjetske dvoranske turneje, pobijedio s hicem od 21.84 metra čime je izjednačio vlastiti državni dvoranski rekord.

Dalje od njega ove godine bacili su Amerikanac Ryan Crouser sa 22.51, te Poljak Konrad Bukowiecki sa 21.91. Dodajmo kako svjetski dvoranski rekord iznosi 22.82 kojeg je Crouser postavio u siječnju prošle godine.