PREKO ISLANDA DO RUSIJE

Tri godine od slučaja Šimunić; od uzvika 'Za dom' do sablasnog Maksimira

10.11.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju ove subote, na praznom maksimirskom stadionu od 18 sati, čeka kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Islanda. Uoči tog ogleda zanimljivo se prisjetiti što se sve dogodilo od posljednjeg susreta Hrvatske i Islanda na Maksimiru u studenome 2013. kada su Mandžukić i Srna svojim golovima u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija odveli naše do pobjede i plasmana na SP 2014.

Iako je tog studenog 2013. Hrvatska nadigrala u sjajnoj atmosferi nezgodni Island s 2:0 – čime se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu - ta će utakmica zauvijek ostati u sjećanju po poviku 'Za dom!' koji je, nekoliko minuta nakon velike pobjede, s mikrofonom u ruci započeo tadašnji stoper Josip Šimunić. Oduševljena publika uzvratila mu je 'Spremni' (i tako nekoliko puta!), a epilog cijele priče je brutalna kazna koju je Fifa odredila Šimuniću zbog koje nije zaigrao na SP-u u Brazilu.

'Oduvijek sam to želio napraviti. Kazna, ma tko će me kazniti. Nisam ništa pogrešno napravio. Ja navijam za Hrvatsku, za svoj dom i, ako to nekome smeta, to je njegov problem', kratko je nakon utakmice kazao Šimunić koji je za Hrvatsku nastupio 105 puta.

Međutim, nakon prave trakavice i uloženih žalbi stigla je i kazna u HNS po kojoj je Fifa odlučila kazniti Josipa Šimunića s čak deset utakmica suspenzije i 30.000 švicarskih franaka.

'Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran Fifinom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio nikoga povrijediti', kazao je tadašnji hrvatski izbornik Niko Kovač.

Od tog dana, kada je Šimunić samovoljno uzeo mikrofon u ruke što ga je zauvijek obilježilo, dogodilo se puno toga. HNS je u te tri godine zbog divljanja huligana, slučaja svastika na poljudskom travnjaku i novih ružnih skandiranja navijača skupo platio sve kazne koje su stigle.

U posljednjih 11 godina, od tučnjave hrvatskih navijača s policijom i osiguranjem na gostovanju kod Malte, HNS je dosad platio oko milijun eura raznih kazni, uz dodatak kako je velik dio novca izgubljen od strane sponzora i prodaje ulaznica zbog igranja pred praznim tribinama. Više o toj temi OVDJE

Međutim, osim onih novčanih najteže igračima i čelnim ljudima HNS-a, naravno, padaju kazne dolaska gledatelja na utakmicu. Igrati pred praznim tribinama zaista nema nikakvog smisla.

'Nogomet se ipak igra pred gledateljima, svi naši igrači igraju u nogometnom, natjecateljskom ambijentu. Ovo nam je već treća utakmica u ovakvom ambijentu, a nadam se da će biti posljednja bez gledatelja', kazao je uoči utakmice izbornik Ante Čačić kojem je jedan od pomoćnika na klupi upravo Josip Šimunić. Sudbina se poigrala da se australski Hrvat Šimunić zbog brutalne kazne Fife umirovio ranije nego što je planirao te se samim time ranije posvetio trenerskom poslu.

Tog studenog 2013. za Hrvatsku su igrali Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Rakitić, Modrić - Olić, Kovačić, Perišić - Mandžukić. U međuvremenu su se od nogometa oprostili Stipe Pletikosa i Josip Šimunić, a ovih dana se to očekuje i od Ivice Olića. Kapetan Darijo Srna odlučio se oprostiti od reprezentacije nakon Eura u Francuskoj ovog ljeta. No okosnica reprezentacije ostala je ista, od Rakitića i Modrića do Kovačića, Perišića i i Mandžukića. A uz njih tu je, naravno, i Josip Joe Šimunić kao pomoćni trener.

Međutim, nitko nije mogao sanjati kako će čak tri utakmice morati igrati pred praznim tribinama. Zlobnici će reći: da je tako bilo prije tri godine, Šimunić ne bi imao razloga uzeti mikrofon u ruke jer mu ne bi imao tko uzvratiti 'Spremni' s tribina. Nema sumnje kako će taj događaj od prije tri godine proći kroz glavu svim našim igračima prije no što u subotu istrče na sablasno prazan maksimirski stadion. Ne ponovilo se, i ono iz 2013. i ovo što se događa u 2016. kada se uoči svake utakmice strahuje od novog incidenta i novih kazni. Ali ne od igrača (Šimunićev poučak) nego od tzv. navijača koji žele naštetiti HNS-u. Netko je negdje napisao da je to što se radi rat do istrebljenja, a na koncu najviše pate pravi navijači i istinski ljubitelji nogometa. Tko zna, možda će nakon ove utakmice, napokon biti zatvoren crni krug. Od Islanda 2013. do Islanda 2016! Možda upravo od 12. studenoga 2016. započinje sretno razdoblje za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.