aleja velikana

Treća godišnjica smrti jednog od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih sportaša svih vremena

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2021 16:18
  • Objavljeno 15.07.2021 u 16:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Polaganjem cvijeća na grob Dragutina Šurbeka obilježena je treća godišnjica smrti našeg najboljeg stolnotenisača i jednog od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena

Polaganju cvijeća i prigodnoj svečanosti u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj nazočili su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, savjetnica glavnog tajnika Mia Baćić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš, predsjednik Stolnoteniskog saveza Zagreba Mario Dokmanić, upravitelj Zaklade Društva sportaša veterana i rekreativaca Vjekoslav Šafranić, izaslanstvo Gradskog ureda za sport i mlade, stručna tajnica DSVR-a Ela Kovač te ostali članovi Društva sportaša veterana i rekreativaca.

'Hrvatski olimpijski odbor došao je na obilježavanje treće obljetnice smrti Dragutina Šurbeka i to je najmanje što možemo učiniti u spomen na takvog sportskog velikana. Vjerujemo da će on biti vodilja mnogim mladima i zbog toga se trebamo ovdje okupljati svake godine. Hvala Društvu sportaša veterana i rekreativaca što skrbi o ovakvim trenucima, važno je to i zbog naše budućnosti i zbog promoviranja sporta', rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

Društvo sportaša veterana i rekreativaca već je ranije predložila da se jedna ulica u Šurbekovom rodnom Zagrebu nazove po njemu, kao i da se Šurbekova sportska ostavština ubuduće bolje vrednuje.

Šurbek je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojio čak 36 medalja, pri čemu 14 medalja na svjetskim i 22 na europskim prvenstvima. Dva puta je bio svjetski prvak. Oba puta bilo je to u parovima - 1979. u Pjongjangu te 1983. u Tokiju. Na krovu Europe Šurbek je bio čak pet puta, a pojedinačni europski prvak prvi put je postao 1968. u francuskom Lyonu.

Na prvim ljetnim Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom, u Barceloni 1992. godine, nastupio je u paru sa Zoranom Primorcem. Osvojili su deveto mjesto, a Šurbek je bio najstariji sudionik spomenutih Olimpijskih igara.