slučaj Vipotnik

Transfer iz Maribora u Bordeaux ruši rekorde; šef kluba nije spomenuo Dinamo, ali..

06.07.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Transfer slovenskog reprezentativnog napadača Žana Vipotnika iz Maribora u francuskog drugoligaša Bordeaux jedan je od najvećih transfera iz slovenske lige

Prema podacima Transfermarkta, Francuzi su za 21-godišnjaka platili između 2.8 i 3 milijuna eura (bez bonusa), što ga stavlja na peto mjesto među transferima iz slovenske lige.

>> Bio je Dinamova velika želja, a sada otišao u drugu francusku ligu

Prema riječima sportskog direktora Maribora Marka Šulera, ovaj bi transfer mogao postati i rekordan ako se ispune određeni uvjeti i isplate bonusi. Prema nekim procjenama mogao bi premašiti ukupno pet milijuna eura...

"Cijeli posao bit će rekordan i za klub, čak i po ostvarenim i predviđenim brojkama, možda i općenito u Sloveniji. Da smo čekali i odugovlačili transfer, brojke bi možda bile i veće. U međuvremenu, imali smo i financijski bolju ponudu, ali smo sagledali cijeli projekt koji omogućava poslovanje velikih klubova," rekao je Šuler za portal Maribora. Nije objasnio je li jedna od toh boljih ponuda bila ona iz Dinama...

"Transfer iz Slovenije u Francusku velika je stvar, ne samo za Maribor, nego za cijeli slovenski nogomet. Moramo biti ponosni na to. Uspjeli smo u jednoj lijepoj priči sa sportske, ali i poslovne strane. Iznad svega, ova priča otvara vrata da ona mogu imati šire dimenzije", dodao je.

Podsjetimo, Vipotnik je bio velika želja zagrebačkog Dinama, ali se transfer nije realizirao.

Što se tiče rekordnih transfera iz slovenske lige, i dalje je na vrhu odlazak Nigerijca Ezekiela Hentyja iz Olimpije u moskovski Lokomotiv u sezoni 2015/16. za pet milijuna eura.

Sljedeća dva najveća transfera također su se dogodila iz redova ljubljanskog kluba. Jan Oblak je u sezoni 2009/10. prešao u Benficu za četiri milijuna, a Andraž Šporar u Basel za 3.8 milijuna u sezoni 2015/16. Ispred Vipotnika je i transfer Jana Mlakara iz Maribora u Brighton za sezonu 2018/19. za tri milijuna.

Dodajmo kako je najveći transfer u kojem je bio uključen neki slovenski nogometaš, transfer Benjamina Šeška koji je prije nekoliko dana iz RB Salzburga preselio u RB Leipzig za 24 milijuna eura.