ljudi u crnom

Suci u SuperSport HNL-u dobili povišicu! Evo koliko će od sada zarađivati po utakmici

06.07.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Ususret početku 33. izdanja SuperSport HNL-a Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je na prijedlog Komisije nogometnih sudaca, kojom predsjeda Bruno Marić, usvojio listu sudaca i pomoćnih sudaca za jesenski dio sezone

Unutar elitne skupine sudaca, koja broji 11 arbitara, zabilježene su tri promjene. U nju su ušli Mateo Erceg (Benkovac), Ante Terzić (Podstrana) i Jakov Titlić (Potravlje-Hrvace) dok na listi više nisu Ivan Bebek, koji je otišao u mirovinu, ali ostaje VAR sudac, te Tihomir Pejin, koji je degradiran iz elitne u prvu skupinu sudaca.

U elitnoj skupini su i dalje Dario Bel, Ante Čulina, Fran Jović, Patrik Kolarić, Igor Pajač, Duje Strukan, Mario Zebec te jedina žena Ivana Martinčić, dok je Ante Čuljak iz nje izbačen još u veljači ove godine nakon lošeg suđenja na utakmici Istre 1961 i Osijeka.

U prvoj skupini sudaca, koji također mogu suditi najviši rang natjecanja, uz Pejina se nalaze i Filip Cindrić (Nova Kapela), Toni Dadić (Zagreb), Ante Jurić (Split), Dario Kulušić (Šibenik), Domagoj Kurtović (Osijek), Renato Lacić (Split), Zdenko Lovrić (Đakovo), Marino Majstrović (Split), Ivan Matić (Osijek), Antonio Melnjak (Rijeka), Goran Pečarić (Zagreb), Oliver Romić (Osijek), Luka Slišković (Zagreb) i Antonio Škobić (Osijek). Na njoj su i dvije žene i to Sabina Bolić (Zagreb) i Jelena Pejković (Split). Nova imena na listi su Patrik Pavlešić (Duga Resa), Ivan Šantić (Kastav), Ivan Vukančić (Zadar) i Nikola Vuković (Osijek) dok na listi više nisu Andrej Burilo (Osijek), Dražen Matasović (Đakovo), Martin Turčin (Trsteno/Tuhelj) i Marin Vidulin (Kanfanar) koji je s liste uklonjen još prošle zime.

VAR sudaca ima ukupno 16. Od elitnih sudaca pred ekranom neće biti tek Jakov Titlić i Ivana Martinčić dok ćemo ostale viđati u toj ulozi. Iz prve skupine sudaca u VAR sobi mogu biti Dario Kulušić, Zdenko Lovrić i Ivan Matić, a Ivan Bebek, Ante Čuljak, Marin Vidulin i Ivan Vučković će u sljedećoj sezoni HNL-a biti samo u ulozi VAR suca.

IO HNS-a je odlučio i o visini naknada službenim osobama. Glavnom sucu utakmice SuperSport HNL-a pripada 500 eura dok će se pomoćni suci zadovoljiti s 280, a četvrti sudac sa 120 eura. Usporedbe radi, glavni sudac je prošle sezone imao naknadu od 450 eura po utakmici...

VAR sudac pak ima nagradu od 280 eura, a AVAR sucu je namijenjeno 140 eura.

Za delegata i kontrolora suđenja predviđeno je po 200 eura.

Naknade, putni troškovi i smještaj (na bazi noćenja s doručkom) službenih osoba podmiruju se iz sredstava članarine klubova. Izuzetak je kontrolor suđenja koji ide na trošak HNS-a. Članarina kluba koji se natječe u najvišem rangu natjecanja iznosi 90.000 eura, a podmiruje se u dvije rate.

Kad su u pitanju tijela natjecanja SuperSport HNL-a sve je isto kao i godinu prije. Josip Brezni će i dalje biti povjerenik, disciplinski sudac ostaje Alan Klakočer, za određivanje sudaca opet je određen Ivan Novak, a kontrolora suđenja Ante Kulušić. Jurica Jurjević je pak na poziciji povjerenika za sigurnost.