veliki uspjeh spursa

Tottenham šokantnim preokretom u zadnjim sekundama izbacio Ajax i ušao u finale Lige prvaka

08.05.2019 u 23:01

Bionic
Reading

Nogometaši Tottenhama nevjerojatnim preokretom i pobjedom 3:2 u Amsterdamu izbacili su Ajax u polufinalu Lige prvaka zahvaljujući pravilu gola u gostima i izborili englesko finale protiv Liverpoola...

Momčad Erika ten Haga nije uspjela sačuvati svoju minimalnu 1:0 prednost iz Londona. Ajax je u nevjerojatnoj drami imao sve u rukama, no Spursi nisu klonuli i s tri pogotka u nizu, od kojih je zadnji pao u šestoj minuti sudačke nadoknade izborili su veliko finale Lige prvaka. Amsterdamskom klubu koji je zadnji put bio u završnici ovog natjecanja 1996. godine ostaje žal, jer teško da će ovakvu generaciju ponovo imati u godinama koje dolaze.

  • +3
Liga prvaka, polufinale: Ajax - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bio je to dvoboj koji nije mogao bolje započeti za Ajax. Već u 5. minuti Schöne je ubacio, a Matthijs de Ligt glavom doveo domaćina u vodstvo. Iako je već minutu kasnije Tottenham mogao uzvratiti preko Sona koji je pogodio vratnicu, momčad iz Amsterdama dominirala je u prvom dijelu i došla na svoje u 35. minuti, kada je Tadić brzu akciju završio asistencijom Ziyechu koji je preciznim udarcem u suprotni kut svladao Llorisa.

Ajax je u tom trenutku imao tri gola prednosti, ali Tottenham se nije predao. U drugom dijelu engleska momčad žestoko je pritisnula i smanjila u 55. minuti golom Moure nakon dobre akcije Allija, a Brazilac se četiri minute kasnije sjajno snašao u gužvi i izjednačio na 2:2 te dao priliku Spursima da još jednim postignutim golom u završnici odu dalje zahvaljujući pravilu gola u gostima.

Tottenham je zaista imao nekoliko silno opasnih situacija, no trećem golu bio je bliži Ziyech u 79. minuti koji je pogodio vratnicu udarcem s ruba kaznenog prostora. U 87. minuti drama je bila na vrhuncu, jer je Vertonghen na drugoj strani pogodio gredu glavom iz blizine, a u nastavku akcije umalo je zabio i Son, no njegov snažan udarac otišao je iznad gola.

U sudačkoj nadoknadi opet se ukazao Lucas Moura i nakon nove asistencije Allija svojim trećim pogotkom u šestoj minuti sudačke nadoknade bacio nogometaše Ajaxa na koljena i donio Tottenhamu čudesnu pobjedu, na radost Maurizija Pochettija koji još uvijek čeka prvi trofej na čelu Spursa.

U finalu će Tottenham igrati protiv Liverpoola, 1. lipnja u Madridu. Bit će to prvo finale elitnog klupskog nogometnog natjecanja za ovaj londonski klub.

Liga prvaka, polufinale:

Ajax – Tottenham 2:3 (De Ligt 5, Ziyech 35 / Moura 55, 59, 90+6), prva utakmica 1:0