NEPRAVDA I OTPOR...

Torcida pokazala zube, HNS šuti: Idemo li prema tramvaj ligi?

24.11.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Otkazani nedjeljni derbi Dinama i Hajduka ukazao je na neodrživost zacrtanog pravca u kojemu je službeni Dinamo povukao cijelu domaću nogometnu scenu. Ne priznaju nikoga osim sebe i neće dozvoliti nikome i ni pod kojim argumentima da 'stanu na rep' njihovim unosnim interesima. Savez i policija tek su im oruđa u ostvarenju vlastitih ciljeva

Više od dvije tisuće Torcidaša prolazilo je na zagrebačkoj periferiji standardnu policijsku kontrolu kada su plavci odlučili izdvojiti navijače iz mase i ne pustiti ih u pravcu stadiona. Razlozi obavijeni velom tajne, objašnjenja nema... Torcida se tada odlučila za revolucionaran potez, a obzirom da kontroliraju Nadzorni odbor Hajduka, derbi nije odigran.

Netko može smatrati da je tom odlukom oštećen nogomet, regularnost natjecanja ili karijere igrača koje se posebno grade upravo u ovakvim dvobojima; ali ovim okretanjem leđa represivnom aparatu koji stoluje u maksimirskim ložama bijeli navijači podsjetili su te samozadovoljne birokrate da je nogomet (srećom, jer bi inače davno izumro) javno dobro, a klubovi daleko više od običnih tvrtki. Nogomet je fenomen i često je bio pokretač društvenih promjena. Kako kažu Bad Blue Boysi: 'Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost.'

Popularne crne liste (ne MUP-a, već PUZ-a, dakle isključivo zagrebačke policije) počele su bujati nakon što je Dinamo uveo radno mjesto Povjerenika za sigurnost i popunio ga Krešimirom Antolićem koji je do tada bio visokopozicionirani policajac. Od njegovog dolaska ulazak na stadion zabranjen je više od tisuću Dinamovih navijača, a sada su počeli zabranjivati ulaz i navijačima Hajduka (neslužbeno i Rijeke) na osnovu - ranijih saznanja. Neprovjerljivih, bez ikakvih pa i prvostupanjskih osuda, a provode ih privatni zaštitari a ne policija. Klasična tiranija.


Svi u Hajduku, a posebno lopovi iz prošlosti koji su danas skriveni u sjeni, znaju da je Torcida posljednja šansa za stvaranje ponovno moćnog kluba. Kontroliraju sve u klubu i neumorno ga vuku s dna, te od gradskih otaca traže i službenu predaju kluba u njihove ruke. Na Maksimiru, uplašeni, sve glasnije grakču o ulici i huliganima; te na sve načine pokušavaju onemogućiti rast tog sve više navijačkog projekta. Što mislite, zašto su Rijeci poklonili pola prvog sastava?

Derbi je otišao u vjetar, a fokus je okrenut prema Josipu Brezniju. Siroti HNS-ov disciplinac na sto je muka... Drski Hajdukov potez najradije bi kaznio 'izbacivanjem u Džamahiriju', ali navijačka Dalmacija je na nogama i sada treba uključiti pamet. Jer liga bez Hajduka ne bi vrijedila baš ništa. Imaju gledatelja gotovo kao ostatak MAXtv Prve lige u zbroju, a uoči ovog dvoboja tri utakmice u nizu igrali su pred praznim Poljudom. Nakon subotnjeg poteza nisu zaboravili poručiti: 'Nikada se nismo povijali pod diktatima moćnika, pa ne planiramo počinjati ni sada,' uz dodatak: 'Isključivi krivac je Dinamo, njihovi čelnici žele da se cijela liga igra pod maksimirskim uvjetima - bez gledatelja.

Tko sastavlja crne liste? Dinamo. Po kojem ključu? Saznanjima o prijašnjim protupravnim ponašanjima na stadionu. Konkretno? Većinom vrijeđanje Zdravka Mamića i HNS-a? Uzimaju li u obzir da je notorni Mamić prema istom kriteriju također evidentirani huligan? Haha, pa naravno da ne! Hvataju se za pravne slamke i idu do kraja u borbi protiv nepoćudnih povika. Domaće pobunjenike silom stotinama oklopljenih policajaca već su gotovo u potpunosti (oko 1500 Dinamovaca nije smjelo kupiti ulaznice za ovu utakmicu) odstranili, ali ovakvu reakciju s vrućeg juga nisu očekivali. Na ponos Hajduku, za nadu u pošteniji hrvatski nogomet.

Reakcije iz HNS-a još nema. Kao da i oni čekaju mig nalogodavaca iz Maksimira... A nije najjasnije ni što navijački lideri čekaju s objavom novog primirja, krajem prošle godine bili su daleko najbliži ostarenju svojih ciljeva.