predstavljamo hnk gorica

Tko stoji iza turopoljskog nogometnog čuda, koje je potopilo Hajduk usred Poljuda

25.08.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Hrvatsko prvoligaško nogometno natjecanje, koje je započelo krajem srpnja, u novoj je sezoni dobilo svojeg novog člana - HNK Gorica. Riječ je o klubu koji ipak ima poveznicu s prvoligaškim nogometom jer je nasljednik bivšeg NK Radnik. A prema prikazanom u uvodnim kolima, sigurni smo da im se situacija kao ona iz 1994. godine, rekordan poraz od Hajduka 0:10, ipak ne može ponoviti. Dapače, prošlog vikenda uživali smo u njihovoj igri, zbog koje je usred Poljuda pao isti taj Hajduk

Iako dolaze iz Velike Gorice, šestog grada po broju stanovnika u Hrvatskoj, skratili su ime kluba. No prema manirama, načinu rada, poslovanju i funkcioniranju – zaslužuju epitet 'veliki'. Jer, recimo, prije dvije sezone imali su čak 17 momčadi u mlađim dobnim kategorijama te su po tom broju odmah bili iza zagrebačkog Dinama.

Već sam dolazak do gradskog stadiona potvrđuje ozbiljnost projekta. Teren s umjetnom travom je tu, dio tribina je natkriven, a nedostaju tek reflektori, ali i njih će vrlo brzo dobiti. Imaju obećanje – do kraja rujna.

Hajduk - Gorica 0:2 (4. kolo 2018./19., 19.8.) Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

'Ovo je avantura u kakvoj još nismo bili, ali to smo željeli otkad smo krenuli u ovaj projekt. Igrati Hrvatski Telekom Prvu ligu čast je i privilegija, pogotovo u godini u kojoj je ona postala liga viceprvaka svijeta, ali to je i velika obaveza. Baš tako, obaveza, jer doista imamo obavezu predstaviti Goricu u dobrom svjetlu. Vjerujem da će tako i biti, a ovaj klub je na svim razinama spreman za ono što nas čeka', rekao je predsjednik Gorice Nenad Črnko, a u ovaj je projekt ušao punog srca, privatnim kapitalom i svjestan rizika koji on nosi.

Predsjednik je krenuo od šeste lige, a sada ima igrače iz cijelog svijeta

Međutim, vodeći informatičku tvrtku Netra, uz dva medijska projekta, jer vodi i gorički City Radio te besplatni mjesečnik, ali i gurajući lokalni nogometni klub Polet Buševec od šeste do treće lige, naučio je da se od lažnih obećanja ne može živjeti.

Stoga se igrači rado vraćaju u ovaj klub jer znaju da će dogovorenu plaću dobiti do zadnje kune. I zato nije ni čudo da u Goricu rado dolaze i nogometaši iz inozemstva pa u momčadi koju vodi Sergej Jakirović igraju i igrači iz Ugande, Nigerije, Srbije, Poljske, Nizozemske, Armenije i Gruzije. Posljednji koji je stigao je Rumunj, ali pazite – igrač velikog torinskog Juventusa, koji je – barem na papiru – bio konkurent i velikom Gianluigiju Buffonu.

'Meni je kao predsjedniku uvijek cilj svakoga pobijediti, a tako ćemo se ponašati i u Prvoj HNL, no naravno da pritom treba biti realan. Tu su ipak Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, klubovi koji su debelo ispred nas. Tu su i dugogodišnji prvoligaši Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra i Inter, koji su također u prednosti pred nama. Rekao bih da mi i Rudeš u ovom trenutku zaostajemo za svima njima, ali to ne mora ništa značiti', prije nekoliko tjedana rekao je Črnko.

Doduše, već ove subote vidjet ćemo jesu li Gorica i Rudeš u istom rangu, jer upravo će u međusobnom ogledu odmjeriti snage.

'Svjesni smo toga da su prva i druga liga dva različita svijeta. Morali smo značajno promijeniti momčad u odnosu na prošlu sezonu, došlo nam je puno igrača i znam da bi bilo čudo da budemo uigrani i posloženi već od prvog kola. Svi drugi su samo nadograđivali lanjske momčadi, a mi smo krenuli praktički od početka', istaknuo je Črnko.

  • +16
Hajduk - Gorica, 4. kolo HT Prve lige, 2018./19. Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Upravo je Nenad Črnko najzaslužniji za sve što se događa u HNK-u Gorica posljednjih devet godina. Dotad je bio predsjednik Poleta iz Buševca, mjestašca u blizini Velike Gorice, te je sa svojim klubom došao do treće lige. U to vrijeme Radnik je bio u četvrtoj. Kad je krenula priča s HNK-om Gorica, Črnko je odabran za voditelja tog projekta, a to se pokazalo pravim izborom.

Uz predsjednika Črnka, važnu ulogu u klubu ima dopredsjednik Mindaugas Nikoličius, Litavac koji je doveo sportsku grupaciju zaduženu za praćenje i razvoj igrača i kojoj nije cilj samo preprodaja, već stvaranje igračkog kadra. A kada ga već spominjemo, napomenimo kako je Nikoličius zadužen za cjelokupnu sportsku politiku kluba. Inače, njihov prvi pick za ulaganje bio je HNK Šibenik, ali u siječnju ove godine Litavci su procijenili da i HNK Gorica, koja je već tada bila vodeći drugoligaš, može ispuniti njihove ambicije.

Kako je Nigerijac Atiemwen postao Beli

I da su na pravom putu, potvrđuju ponude koje dolaze za njihove igrače. Na tom popisu želja nekih inozemnih klubova su Farouk Miya i Lukas Zwolinski, a kako doznajemo, za Nigerijca Iyayia Atiemwena već su se raspitivali i Dinamo i Hajduk. Inače, koliko se Nigerijac, kojem je jedno od imena i Belive, uklopio u ovu sredinu, potvrđuje i njegov nadimak Beli. Međutim bez obzira na to što za Belog već sada imaju ponudu – i to u papirnatom obliku – od 200.000 eura, on ostaje u klubu barem do zimskog prijelaznog roka. Dva su razloga za to: Nigerijac je itekako važan u momčadi, a i vrijednost bi mu trebala rasti.

Iako je to ustvari poslovna tajna, klub ima budžet između osam i deset milijuna kuna. Dio novca dobiva iz gradskog proračuna, dio od sponzora. A litavski investitori zaduženi su za isplate plaća te u Goricu dolaze u svojem aranžmanu. Što također nije mali trošak.

'Već godinama dolazim u Veliku Goricu kao gledatelj i protivnički trener, ali moram reći da me iznenadilo to kako je klub dobro posložen. I zato kažem da ovaj ulazak u prvu ligu nije nikakva slučajnost, nego nagrada ljudima iz kluba', rekao je trener Sergej Jakirović, čovjek koji će povesti Goričane u povijesnu sezonu nakon odlaska Ivana Preleca, koji ih je uveo u Prvu HNL.

Kakva su sve imena igrala za klub iz Velike Gorice

Kroz velikogorički klub stasala su i velika imena hrvatskog nogometa. Doduše, neki su u njemu proveli samo omladinski staž jer realno je bilo – ako si odličan – preseliti se u Dinamo. A među ostalima, bili su u Gorici Andrej Panadić, pokojni Dubravko Pavličić, Tomislav Butina, Mario Cvitanović, Željko Župetić... Dakle tradicija postoji i ne igra se nogomet u Velikoj Gorici, odnosno Turopolju, tek od 2009.

Zanimljivo, u goričkom klubu, tada se još zvao Radnik, a koji još posjećuje gotovo svakog vikenda, radio je kao trener prve momčadi i najdugovječniji čovjek u hrvatskom nogometu, sveprisutni Zorislav Srebrić, danas viši savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera.

  • +16
HNK Gorica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Da, bio sam dvije godine u klubu. U sezoni 1983./84. i sezonu 1984./85. Te prve sezone borili smo se za ulazak u drugu ex-YU ligu i ostali smo bez kvalifikacija za samo jedan bod. Sezonu kasnije bili smo također pri vrhu tablice. Inače, kad ste me već podsjetili na te dane, rado se sjetim igrača koje sam vodio, a bili su to Graber, poznati igrač tog ranga natjecanja, ujedno kapetan momčadi, braća Miljenić, golman Dobrić, Benšek… Predsjednik kluba bio je Stjepan Mišerić, a on je sa svojim dopredsjednikom Ivom Malovićem vodio veliku bitku oko izgradnje novog stadiona. Znate, te 1984. dogovaralo se gdje će se graditi stadion za Univerzijadu, kojoj je 1987. godine domaćin bio Zagreb. Mi, ljudi iz svijeta nogometa, tražili smo da se napravi stadion bez atletske staze, ali volja drugih bila je da se ipak gradi sa stazom. Stari je stadion bio u centru grada i onda je preseljen na novu lokaciju. Poslije se pokazalo da smo bili u pravu jer tu stazu nitko ne koristi, sukladno tome, nikad nije dovršena. I budimo iskreni, da su tribine bliže terenu, stadion bi bio još ugodniji za gledanje nogometnih utakmica', prisjetio se svojih dana u Velikoj Gorici legendarni Srebrić.

Prvo ostanak u HT Prvoj ligi, a onda i proboj u Europu

Ipak, bez obzira na tu poveznicu s vrhuškom Saveza, u HNK-u Gorica svjesni su toga da samo svojim radom mogu ispunjavati ciljeve, a prvi koji je predsjednik Črnko postavio glasi:

'Nismo ušli u prvu ligu da bismo u njoj plesali jedno ljeto. Došli smo da ostanemo.'

Drugi je ulazak u neko od europskih natjecanja…

'Naši litavski investitori poželjeli su da klub izbori i europska natjecanja. To ćemo pokušati ostvariti, ali ne mogu reći hoće li to biti već ove godine. No vjerujem da hoćemo u sljedećim godinama', kazao je trener Jakirović.

Prema tome, vjerujemo da Gorica neće - poput nekad Dubrave, Orijenta, Neretve, Samobora, TŠK-a, Lučkog i Vukovara '91 – biti samo prolaznik u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Naime, u prethodnih 27 prvoligaških sezona kroz najviši rang natjecanja prodefiliralo je ukupno 38 klubova