PREGLED NAJJAČIH LIGA

Tko na odmor odlazi sretan, a tko razočaran i zabrinut...

23.12.2014 u 13:14

Bionic
Reading

Nogomet za vrijeme Božićnih i novogodišnjih praznika je sastavni dio engleske tradicije. Ostale četiri velike lige ulaze u zimsku pauzu i to je idealna prilika za pogledati tko je opravdao očekivanja uoči sezone.

Njemačka

Nakon točno polovice odigranih susreta, Bayern je očekivano na vrhu s 11 bodova prednosti i bez i jednog poraza. 45 bodova na polusezoni je dva manje od njihovog prošlogodišnjeg rekorda, ali je vrlo izvjesno kako sigurno idu prema novom naslovu. Wolfsburgu je prošle sezone za malo izmaknulo četvrto mjesto i Liga prvaka. Sa šest bodova pred trećim Bayerom, ove sezone imaju veliku priliku to ispraviti.

Nakon lošeg starta, Schalke se priključio borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka, u kojoj sudjeluju klubovi koji su i prošle sezone bili pri vrhu. Jedino veliko iznenađenje je ponudila Borussia Dortmund. Nakon dva naslova i dva druga mjesta u zadnje četiri godine, Kloppova momčad se trenutno nalazi na predzadnjem mjestu, što je sigurno najneugodnije iznenađenje u svim ligama petice.

Francuska

Od četiri lige Petice koje ulaze u zimsku pauzu, jedino bi u francuskoj bilo veliko iznenađenje kada bi vrh ljestvice i na kraju sezone izgledao kao sada. Marcelo Bielsa je uspio preporoditi Olympique Marseille koji se zasluženo nakon polovice sezone nalazi na prvom mjestu. Premda se možda i najugodnijem iznenađenju ove sezone i dalje ne daju prevelike šanse za naslov i veliko je pitanje koliko dugo mogu izdržati u sadašnjem tempu, jedini francuski klub s naslovom europskog prvaka već je probio očekivanja. Premda treće mjesto, uz tri boda zaostatka, nije katastrofa, može se reći kako je PSG podbacio u dosadašnjem dijelu sezone.

Ozljede Ibrahimovića i Thiaga Silve su im poremetile ulazak u sezonu, ali klub koji je i dalje uvjerljivo glavni favorit za naslov ima dovoljno širok kadar za bolji rezultat. Lyon je još jednom pri vrhu. Unatoč egzodusu igrača iz kluba na ljeto, Monaco se nalazi na petom mjestu. Najveći rezultatski pad u odnosu na prošlu sezonu je doživio Lille, koji se nalazi na tek 13 mjestu.

Italija

Uoči sezone, očekivala se borba Juventusa i Rome za naslov i velika prednost pred ostalim klubovima. Dva vodeća kluba su upravo to ostvarila i ostavila druge klubove daleko iz sebe. Ako se Napoli i nadao da se može uklučiti u borbu za vrh uoči sezone, sada to ne djeluje izgledno ali Lazio i Sampdoria, kao i povratnik u liga Palermo, mogu biti vrlo zadovoljni svojim rezultatima nakon 16 kola. Dva milanska kluba bilježe još jednu sezonu osrednjih rezultata.

Ako u sedmom Milanu, kojeg dva boda dijele od trećeg mjesta, i mogu naći nešto pozitivno, Inter je za sada podbacio i njihovi poklonici ne mogu biti zadovoljni tek 11 mjestom. Najveći pad je doživjela Parma. Klub koji je prošle sezone bio šesti, sada se nalazi tek na zadnjem mjestu i u financijskim problemima. U zoni ispadanja je i Zemanov Cagliari.

Španjolska

Španjolci nam ove sezone nisu ponudili puno iznenađenja. Na vrhu je Real Madrid, Barcelona je druga a Atletico treći. Valencia se nakon jedne loše sezone vratila pri vrh ljsetvice, gdje su i očekivani kandidati Villarreal i Sevilla, kao i možda malo iznenađenje, Malaga.

Najugodnije iznenađenje je svakako Eibar, koji u svojoj prvoj sezoni u prvoj ligi u povijesti trenutno drži izvrsno deveto mjesto, dok dva velika baskijska kluba, Athletic Bilbao i Real Sociedad, ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim raspletom.