hrvatska senzacija

Tko je Petra Marčinko? Osvojila je Australian Open, uzor joj je Dražen Petrović, a o svom 'poroku' kaže: Moraju biti s čokoladom...

29.01.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Zagrepčanka Petra Marčinko (16) nova je nada hrvatskog tenisa! Osvajanjem juniorskog Australian Opena samo je potvrdila fantastične rezultate iz 2021. godine kojima je najavila pohod u sam vrh svjetskog tenisa. No, Petra je svjesna da najveći izazovi tek dolaze

Pamtit će Petra Marčinko (16) prošlu 2021. godinu u kojoj je u stvari i započeo njezin uspon do samog vrha ljestvice najboljih svjetskih juniorki.

Zagrebačka je tenisačica prvo u travnju na Challengeru u Zagrebu pobijedila iskusnu Japanku Kurumi Naru, potom je u svibnju igrala polufinale ITF turnira u Šibeniku, u rujnu je izborila četvrtfinale juniorskoga US Opena, u studenome je u juniorskoj konkurenciji osvojila dvostruku krunu u Cape Townu, a potom je dvostruku krunu osvojila u prosincu prošle godine i na čuvenom Orange Bowlu.

Vrhunac je bio u Melbourneu, osvajanjem juniorskog Australian Opena samo je potvrdila status najbolje svjetske juniorke! Kakav fantastičan niz!

'Moram priznati da nisam očekivala tako dobar rezultat. Bilo mi je glavno pokazati da znam igrati. A onda sam postigla svoj najveći uspjeh... I dalje ne mogu vjerovati da sam osvojila dvostruku krunu. A još je nakon toga stiglo i prvo mjesto na listi, zbilja predobar osjećaj', rekla je Petra Marčinko nakon osvajanja dvostruke titule na Orange Bowlu sredinom prosinca.

Postala je naša Petra tada prva tenisačica u povijesti Orange Bowla koja je iste godine osvojila dvostruku krunu - pojedinačno i u parovima!

Znakovito, Petra Marčinko je rođena 4. prosinca 2005. godine, na dan kad je naša Davis Cup reprezentacija u Bratislavi predvođena Ivanom Ljubičićem i Marijom Ančićem osvojila naš prvi Davis Cup. Trinaest godina kasnije, 2018. godine, opet na dan kad će Hrvatska drugi put osvojiti Davis Cup, Petra Marčinko je osvojila svoj prvi turnir!

'Da, slučajnosti koje me kao neki znakovi vode putem tenisa', kaže skromna Petra te otkriva kako je u stvari sve počelo:

'Tenisom sam se počela baviti sa šest godina. Tata me odveo na trening. To je bio prvi sport koji sam ikad probala i nisam ni pokušavala ništa drugo. Za nekih pet godina želim biti na WTA Touru. Želim osvojiti Grand Slam, to je nekakav cilj. Mislim da je to najviše što možeš u tenisu napraviti...'

  • +9
Petra Marčinko, osvajačica juniorskog Australian Opena 2022. Izvor: Profimedia / Autor: BRANDON MALONE / AFP / Profimedia

OK, juniorski Grand Slam je uzela, sad idemo lagano dalje. Jer samo je nebo granica za djevojku kojoj je sportski idol - Dražen Petrović!

'Jako cijenim sve tenisače i tenisačice i volim gledati tenis, ali sportski uzor mi dolazi iz drugog sporta, košarke. To je Dražen Petrović. Dobila sam na dar knjigu o njemu i oduševio me njegov pristup sportu, ljubav prema tom sportu te odlučnost i požrtvovnost koja ga je dovela do cilja', otkrila je osvajačica Australian Opena i najbolja juniorka svijeta.

'Bio je ovo stvarno težak meč. Igranje na Rod Laver Areni je bilo sjajno iskustvo. Malo sam bila nervozna na početku jer ovo je stvarno velik stadion, a još je ovo bilo i moje prvo Grand Slam finale', rekla je presretna Petra Marčinko odmah nakon pobjede u finalu Australian Opena i dodala:

'Velika je stvar za mene imati ovaj trofej, osvojiti Grand Slam... Sada se osjećam sjajno i samouvjereno. Stvarno sam uzbuđena jer me zanima kako će to izgledati na profesionalnoj razini, što ću igrati ove godine, ali i da vidim kako će to ići na jačim ITF turnirima, a možda i nekim WTA.'

Nakon svega, kad se vrati u Zagreb najdraža su joj nagrada...

'Mamine palačinke. To je tradicija kad se osvoji turnir', otkrila je Petra Marčinko uz napomenu:

'Moraju biti s čokoladom!'

No, nije sve tako bajno, jer Petra već sada ima veliki 'problem', previše pehara za do sada osvojene turnire...

'Čuvam ih na policama iznad kreveta, ali već sada ima problema... Ne stanu više svi na police, pola ih je već na podu, ma ima ih posvuda', požalila se uz osmijeh Petra. Mi joj želimo što više takvih 'problema' u nastavku karijere. Sigurni smo da će ih biti...