SUPER-G

Tini Maze svjetsko zlato, težak pad Lindsey Vonn

05.02.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Slovenka Tina Maze osvojila je zlatnu medalju u super G-u na Svjetskom prvenstvu koje je u utorak uz puno muke počelo u austrijskom Schladmingu

Uvodna utrka na svjetskoj smotri trebala je početi u 11 sati, ali je zbog guste magle start odgađan sve do 14.30. No, nakon što je natjecanje napokon krenulo, vrlo brzo su uslijedili i novi prekidi. Najprije se ozlijedio uređivač staze koji je helikopterom prevezen u obližnju bolnicu, a potom je utrka i drugi put prekinuta nakon pada Lindsey Vonn

Četverostruka osvajačica Velikog globusa i svjetska prvakinja u ovoj disciplini iz Val d'Iserea 2009. nezgodno je pala, a bolni krici sugeriraju da se radi o teškoj ozljedi. Amerikanka je također helikopterom prebačena u bolnicu, a zasad još nije poznata priroda njezine ozljede. Odmah nakon Vonn, odustale su, srećom bez ozljeda, još dvije favoritkinje za odličja - Njemica Maria Höfl Riesch i Austrijanka Anna Fenninger.

Nikakvih, pak, problema nije imala Tina Maze. Čudesnu ovosezonsku dominaciju iz Svjetskog kupa nastavila je i na Svjetskom prvenstvu. Stazu je prošla u vremenu 1:35.39 i nadmašila svu konkurenciju, predvođenu srebrnom Švicarkom Larom Gut (+0.38) i brončanom Amerikankom Julijom Mancuso (+0.52). Za 29-godišnju Slovenku je ovo drugo zlato sa svjetskih prvenstava, nakon onog koje je osvojila u veleslalomu prije dvije godine u Garmisch-Partenkirchenu. Uz to, ima i dva srebra: u super-kombinaciji 2011. i veleslalomu 2009. godine. Zanimljivo, Maze je u Svjetskom kupu samo jednom slavila u super G-u i to tek prije tri tjedna u St. Antonu.

'Prvi dan prvenstva i prvo zlato. Uzbuđena sam zbog toga. Znala sam da će se utrka na kraju ipak održati, ostala sam fokusirana cijeli dan', izjavila je Tina Maze.

Za Laru Gut je srebro već treće sa svjetskih smotri budući da je druga bila u spustu i super-kombinaciji prije dvije godine. Mancuso je, pak, osvojila petu svjetsku medalju, ali još uvijek čeka prvo zlato.

Na startnoj listi super G-a našle su se i dvije mlade hrvatske skijašice - Saša Tršinski i Andrea Komšić, sa startnim brojevima 50 i 55. No, njih dvije nisu niti dobile priliku za nastup! Nakon nastupa 36. po redu skijašice je utrka zbog magle definitivno prekinuta, te su dotad ostvareni rezultati proglađeni kao službeni.

U srijedu bi se u Schladmingu trebao održati superveleslalom skijaša, dok bi skijašice trebale odraditi prvi trening spusta.

SP u alpskom skijanju, super G skijašica, rezultati:

1. Tina Maze (Slo) 1:35.39
2. Lara Gut (Švi) +0.38
3. Julia Mancuso (SAD) +0.52
4. Sofia Goggia (Ita) +0.57
5. Fabienne Suter (Švi) +0.86