dvije strane jedne priče

Svojevremeno je na sebe navukao bijes hrvatskih navijača, ali sada su ga Turci htjeli dodatno ocrniti, a pri tom su u priču upleli i Domagoja Vidu

16.10.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac, Nikola Kalinić, kojeg je tijekom SP-a u Rusiji zbog nediscipline kući poslao izbornik Zlatko Dalić, početkom listopada preselio je u novi klub, talijansku Hellas Veronu

Nakon odlaska iz Hajduka 2009. godine Kalinić je dvije sezone proveo u engleskom Blackburnu, a potom je igrao za ukrajinski Dnjipro (2011–2015). U najboljoj golgeterskoj formi bio je u Fiorentini, kada je u dvije sezone (2015–16 i 2016–17) zabio 33 gola. Jednu sezonu bio je na posudbi u AC Milanu (2017–18), da bi u ljeto 2018. potpisao za Atlético Madrid. U Atleticu je igrao samo jednu sezonu, te je u 24 nastupa upisao četiri gola, dok je prošlu sezonu bio na posudbi u Romi.

'Imao sam dosta ponuda, ali presudio je telefonski poziv Ivana Jurića. Sviđa mi se Jurićev stil nogometa, momčad stvara puno prilika pa se napadači mogu iskazati. Nije mi važno koliko ću zabiti, već da momčad pobjeđuje', izjavio je Kalinić i dodao:

'Ljudi mi govore da je Jurić strog, ali ja sam već radio sa Gattusom u Milanu i Diegom Simeoneom u Atlético Madridu. Prošle sezone na posudbi u Romi sedam utakmica sam bio u početnoj postavi, a zabio sam pet golova. Ne volim sjediti na klupi. Postigao bi puno više da sam imao kontinuitet igara i da je trener imao više povjerenja u mene.'

Među klubovima koji su bili zainteresirani za Kalinića, bio je i turski Bešiktaš. No, sada, kada je ovaj bivši hrvatski reprezentativac izabrao Italiju, iz Turske stižu vijesti kako je Kalinić tražio od Bešiktaša puno, to jest previše.

Možda su se Turci sjetili priče iz ljeta 2018. godine, kada ga je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, zbog nekorektnog ponašanja, udaljio iz reprezentacije, pa su mnogi ovog napadača gledali kroz te 'naočale'.

Turski mediji, odnosno dio njih, piše kako je hrvatski napadač tražio 2.5 milijuna eura plaće te 1.5 milijuna eura samo za potpis. Također, htio je i milijun eura bonusa za osvajanje prvenstva te pola milijuna za turski kup. Ali ni to nije sve. Turci pišu da je tražio da mu klub godišnje plati pet zrakoplovnih karata za poslovnu klasu, kuću i dva automobila. Navode da je inzistirao da mu se osigura mobitel i to ne bilo koji nego posljednji model iPhonea. Bešiktaš nije pristao na ove Kalinićeve uvjete, a čak se i pričalo da mu je Domagoj Vida savjetovao da ne dolazi u turski klub jer postoji problem s financijama.

Međutim, oni malo profesionalniji, nazvali su Tomu Ercega, Kalinićeva menadžera i od njega dobili sasvim suprotne informacije.

'Bešiktaš je jako velik klub. Međutim, kada su zvali u vezi transfera Kalinića, zvali su mnoge ljude. Samo jednom me kontaktirao menadžer iz kluba. Nazvao me je i trener, Sergen Yalçın, koji je rekao da ga želi vidjeti u momčadi. Poštujem sve klubove, ali pazili smo na mnoge detalje. U Bešiktašu postoje ekonomski problemi, a nisu dobro ni započeli ovu sezonu. Osim toga, ne igraju više u Europi. U tom smo procesu dobili ponude iz drugih zemalja, a kao rezultat toga dali smo prednost Veroni. Bešiktaš se u bavio i drugim napadačima, ali kao rezultat toga, iznenadio sam se da nikoga nisu dobili', objasnio je Erceg.

Kakva su razmišljanja Kalinića bila o Bešiktašu?

'Moj igrač jako dobro poznaje turski nogomet. U prošlosti je također dobivao ponude za transfer iz drugih turskih klubova. Ali kad je birao, morao se osjećati ugodno. Mislim da smo donijeli ispravnu odluku'.

Govorilo se da želite veliki novac od Bešiktaša?

'I ja sam vidio što se piše. Napisano je da od Bešiktaša tražimo puno, novac, bonuse, jamstvo, avionske karte. Ali ništa od ovoga nije istina. Ako mi ne vjerujete, možete isto pitanje postaviti Bešiktašu'.

A priča da je Vida govorio negativne stvari o klubu?

'Poput Kalinića, i ja jako dobro poznajem Vidu. I vjerujte mi, tijekom ovih pregovora nikad nije rekao nešto poput 'Ne dolazite ovdje, ne možete doći do novca', završio je Tomo Erceg.