BOKSAČI U RATU

Svjetski prvak Lomačenko obukao uniformu i stao u obranu Ukrajine, Usik poslao snažnu poruku Putinu

28.02.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Kako prolaze dani, tako poznati sportaši sve manje mogu biti ravnodušni prema svemu što se događa u Ukrajini. Posebno naravno Ukrajinci, koje bez sumnje nacionalni naboj vodi tome da reagiraju

Vladimir Kličko već se pridružio bratu Vitaliju, gradonačelniku Kijeva, te se prijavio u vojsku, a sve to više čine i drugi poznati Ukrajinci. Zadnji koji su reagirali su Oleksandr Usik i Vasilij Lomačenko, piše portal Fight Site.

Usik je doputovao u Ukrajinu, odakle se krenuo svakodnevno javljati putem Instagrama. U Instastoryjima objavljuje snimke iz gradova te s borilišta, a svoje posebno obraćanje uputio je Vladimiru Putinu, kojeg je pozvao na prekid sukoba, uz dodatnu poruku svim svojim ruskim pratiteljima i fanovima.

'Moje je ime Oleksandr Usik i želim apelirati na ljude u Rusiji. Ako nas smatrate bratskim narodom, nemojte dozvoliti svojoj vojsci, svojoj djeci da idu u našu državu. Prestanite nas napadati. Također apeliram na predsjednika Putina, zaustavi ovaj rat! Prestani nam davati ultimatume i odredi svoje zahtjeve, sjednimo za pregovarački stol. Trebamo razgovarati i sve zaustaviti. Naša djeca, majke, bake i obični ljudi skrivaju se u podrumima. Mi smo na svome tlu i reagiramo onako kako bismo trebali. Mi se samo branimo! Zaustavi ovaj rat', napisao je Usik, dodavši kako navodi da je pobjegao nisu istiniti. Otkrio je da je poslovno bio izvan države, ali se vratio.

S druge strane, njegov prijatelj i također vrhunski svjetski boksač Vasilij Lomačenko do prošlog tjedna bio je u Grčkoj, no i on je sad u Ukrajini. Vratio se u svoj rodni grad Odesu, odmah se prijavio u vojsku te je nastala ova fotografija u uniformi.

Loma je pristupio odredu teritorijalne obrane Bilhorod-Dnistrovskij.

Obojica su trenutno u pregovorima za iduće mečeve, no čini se da će to sada ostaviti po strani. Usik bi vjerojatno u svibnju trebao braniti svoja tri pojasa svjetskog prvaka teške kategorije u revanšu protiv Anthonyja Joshue. Lomačenko se nada putu u Australiju, u kojoj bi ga dočekao također trostruki prvak George Kambosos.

No još uvijek nije poznato hoće li tu prednost imati Loma ili Devin Hayen, vlasnik jedinog pojasa koji nedostaje Kambososu.