SP U HOKEJU NA LEDU

Švicarci do finala sa Šveđanima - bez poraza

18.05.2013 u 21:15

Bionic
Reading

Na početku Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu je reprezentacija Švicarske bila najugodnije iznenađnje. No, Švicarci su se uporno potvrđivali iz ogleda u ogled i na kraju izborili - finale

Niti jednu jedinu utakmicu Švicarska nije izgubila na prvenstvu i po tome je jedinstvena, a u polufinalu ne samo da je pobijedila, već je izdržala svih 60 minuta protiv američkih hokejaša bez primljenog pogotka. Pobjeda od 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) je donijela Švicarskoj finalnu utakmicu protiv Švedske. Taj je ogled na rasporedu u nedjelju.

Švicarska je bila dominantna protiv Amerikanaca, posebno u prvoj trećini kada nije uspjela zabiti pogodak iz nekoliko sjajnih prilika. No, u drugom je periodu američkog vratara Johna Gibsona ipak svladao Nino Niederreiter, dok je kraj priče ispisao Julian Walker koji je u 50. minuti postavio 2:0. Na kraju se u strijelce za konačnih 3:0 upisao i Reto Suri.

Švicarski hokejaši su, inače, samo jednom u dugoj povijesti igrali finale na svjetskim prvenstvima. Dogodilo se to daleke 1935. godine kada su poraženi od Kanađana. No, čak su osam puta osvajali brončanu medalju.

Šveđani su u polufinalu s 3:0 svladali upravo Finsku i to sa po jednim pogotkom u svakoj trećini utakmice. Loui Eriksson je bio strijelac prva dva pogotka nakon asistencija braće Sedin (Daniel i Henrik), dok je točku na 'i' švedskoj pobjedi stavio Henrik Sedin 23 sekunde prije kraja pogotkom u praznu mrežu.

Recimo i da se utakmica igrala u Stockholmu, odnosno da je Švedska igrala pred domaćim navijačima.

Švedska ima, pak, osam naslova prvaka, a posljednjeg je osvojila 2006. godine.

Za brončanu će medalju igrati Finska i Sjedinjene Države.

SP u hokeju na ledu, polufinale:

Švicarska - SAD 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Švedska - Finska 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)