POŠTENA ODLUKA, ALI...

Sve je moglo biti totalno drugačije; Ayrton Senna bi bio živ, a Michael Schumacher možda nikada ne bi osvajao titule za Ferrari!

01.12.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Bivši šef Ferrarija, Jean Todt, otkrio je da je odbio Ayrtona Sennu da se pridruži talijanskoj momčadi 1994. godine, a Brazilac je potpisao za Williams u čijem je bolidu poginuo

Ayrton Senna u Ferrariju? Senzacionalni transfer zamalo se dogodio 1994., ali ga je zaustavio tadašnji šef 'crvenog bolida' koji je želio biti pošten prema drugim vozačima pod ugovorom.

'Nekoliko tjedana nakon što sam stigao u Ferrari, upoznao sam Ayrtona Sennu tijekom vikenda u Monzi u hotelu u kojem smo odsjeli na jezeru Como. Ponudio sam mu prelazak u Ferrari 1995., ali on je želio već 1994. No mi smo tada imali dva vozača pod ugovorom, Jeana Alesija i Gerharda Bergera, tako da nismo mogli udovoljiti njegovom zahtjevu, a kada je Ayrton pitao zašto, objasnio sam mu situaciju', rekao je Todt u intervjuu za beIN Sports.

'Nije odustao, rekao mi je da se u Formuli 1 ugovori ne računaju, ali ja sam odgovorio da se za mene ugovor mora poštivati. Ponudili smo mu ugovor za 1995. godinu, ali nažalost znamo što se dogodilo', dodao je Todt.

Tko zna kako bi tada izgledala budućnost Formule 1 da je Todt popustio i potpisao Sennu 1994. Ovako je Brazilac završio u Williamsu te je poginuo 1. svibnja 1994. na VN San Marina na stazi u Imoli. Da nije bilo tragedije možda bi Senna došao godinu kasnije, jer su u Ferrariju željeli imati najboljeg vozača.

Nakon Sennine pogibije talijanska momčad se kasnije okrenula prema Michaelu Schumacheru koji je imao dva naslova s Benettonom, a Nijemac je zatim sa crvenim bolidom ispisao povijest i osvojio još pet titula (ukupno sedam u karijeri).

  • +13
Formula 1, VN Katara, 2021. Izvor: Profimedia / Autor: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia