opreza nikad dosta

Sva košarkaška i rukometna natjecanja u Hrvatskoj miruju do 1. travnja

12.03.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Hrvatski rukometni savez (HRS) i Hrvatski košarkaši savez (HKS) objavili su kako odgađaju sva natjecanja do 1. travnja zbog epidemije koronavirusa.

'Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj i proglašenoj pandemiji bolesti korona virusa (COVID 19), od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a u interesu zaštite sportaša pod okriljem Hrvatskog rukometnog saveza (HRS-a), te naših vjernih navijača, HRS po preporuci Središnjeg državnog ureda (SDUŠ) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), od danas, 12. ožujka do 1. travnja 2020. godine obustavlja sva natjecanja, u svim kategorijama u nacionalnim ligama, kao i u svim natjecanjima u kojima bi hrvatski klubovi ili nacionalne reprezentacije bili domaćini,' objavio je HRS.

Slično priopćenje objavio je i HKS.

'Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza donio je odluku o odgađanju svih košarkaških natjecanja na teritoriju Republike Hrvatske do 1. travnja 2020. Odluka je donesena sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport sastavljenoj nakon današnjeg sastanka s krovnim sportskim udruženjima i predstavnicima najvećih sportskih saveza te prema odluci međunarodne košarkaške federacije FIBA-e do daljnjega suspendira sva natjecanja koja se igraju pod njenom ingerencijom,' poručili su iz HKS-a.

'U ovom trenutku moramo postaviti zdravlje igrača, trenera, službenih osoba i navijača iznad sportskog htijenja. Hrvatski košarkaški savez će i dalje svakodnevno pratiti situaciju i upute Stožera za civilnu zaštitu te o nastavku natjecanja obavijestiti sve klubove i službene osobe,' dodali su iz Hrvatskog košarkaškog saveza.

Središnji državni ured za šport (SDUŠ) je nakon današnjeg sastanka s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj preporučio odgodu svih sportskih natjecanja do 1. travnja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak u četvrtak je održao sastanak s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj na temu postupanja i djelovanja u području športa za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Preporučuje se otkazivanje svih međunarodnih natjecanja kojima je domaćin Republika Hrvatska kao i nacionalna športska natjecanja svih razina do 1. travnja 2020. za što se zadužuju nacionalni športski savezi i krovna športska udruženja.

Preporučuje se svim nacionalnim športskim savezima i krovnim športskim udruženjima planiranje rezervnih termina za odigravanje natjecanja odnosno planiranje scenarije kraću sezonu ili manjeg broja susreta.

Za treninge se daje preporuka pridržavanja svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje športaša.

Preporučuje se i otkazivanje svih putovanja na međunarodna natjecanja, a posebno u područja koja su definirana kao područja ugroze.

Središnji državni ured za šport u suradnji s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu pratit će sva događanja te sukladno tome donositi daljnje preporuke.