nevjerojatno

Zašto su čelnici HNK Šibenika ostali 'zakopčani do grla'?

27.11.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Nakon burne reakcije šibenskih navijača, Funcuta, zanimljivu opasku na podršku ŽNS Šibensko-kninske županije Davoru Šukeru, dali su i predstavnici HNK Šibenika, najbolje rangiranog kluba iz ove županije

'NK Šibenik nema nikakve veze s davanjem podrške Davoru Šukeru budući da nitko iz vodstva našega kluba nije među 13 članova županijskog nogometnog saveza, koji su donijeli takvu odluku', kazao je sportski direktor Šibenika Ivan Bulat, koji nije želio javno reći podržava li izbor Darija Šimića ili ostanak Davora Šukera.

>> Žestoka reakcija šibenskih navijača zbog podrške Davoru Šukeru

'Jednostavno, u ŽNS-u sjedi 13 ljudi, a nitko od aktualnog vodstva kluba nije među njima. I tu počinje i završava svaka priča na tu temu. Mogu vam ja reći da podržavam Šimića ili Šukera, ali to je potpuno nevažno kad ne sudjelujem u glasovanju', prenio je Bulat.

Ni Ivanov brat, Josip Bulat, koji obnaša dužnost predsjednika kluba, nije odstupao od teze kako na odluku davanju podrške Davoru Šukeru nije mogao utjecati jer predstavnik HNK Šibenika je Miho Mioč, čovjek koji je ostao u IO ŽNS-a iz vremena prije formiranja novog čelništva kluba sa Šubićevca.

Međutim, intrigantno je kako se ni aktualni čelnici, odnosno braća Bulat - ovisno o svojim stavovima, nisu htjeli izboriti za svoje pravo glasa. Jer ispada da najrangiraniji klub u županiji, kojem su Šimić i prijatelji, kako neslužbeno doznajemo - nudili četiri puta više nego je ponudio Šuker za period od četiri godine - ne odlučuje o ničemu?!

Drugim riječima, ostaje dojam da, u ovom trenutku, braći Bulat bolje zadržati 'status quo' nego inzistirati na promjenama a koje svim silama žele i navijači!

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Prije nekoliko dana članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije odlučili su, prema vlastitim izjavama, podržati aktualno vodstvo HNS-a zbog obećanja da će u iduće četiri godine dobiti 100.000 eura za ulaganje u klubove. Riječ je o 25.000 eura po godini, odnosno nekoliko tisuća eura godišnje ako se rasporedi na desetke klubova u županiji. Govorimo naravno u situaciji kad bi novac stvarno i došao do klubova, što dosad nikad nije napravljeno.

Čak i u tom slučaju bi ova svota bila više nego nedovoljna s obzirom na poražavajuće stanje u kojem se nalazi sportska infrastruktura naših klubova. Od klubova na račun različitih pristojbi Savez godinama uzima milijune, a sad na stol iznenadno vraća mrvice.

I zato su Šimić, Stanić, Vlaović i Pletikosa poručili:

'Nije stvar u novcu. Novca ima, ali ne postoji povjerenje nogometnih radnika u način na koji se on troši. Osim toga, 100.000 eura je malo, može se povući 10 puta više!

U fondovima FIFA-e i UEFA-e na raspolaganju stoje puno veća namjenska sredstva. Kako bi ostvario prava na ova sredstva, HNS treba prikupiti dokumentaciju od svih županijskih saveza, popisati njihove potrebe te poslati gotove projekte u europsku nogometnu organizaciju. Riječ je o namjenskom novcu, u prosjeku preko 5,5 milijuna kuna u mandatu po županiji ili 7 puta više od onoga što je pod čudnim okolnostima ponuđeno šibensko-kninskom nogometnom savezu. HNS ne može izravno koristiti ovaj novac, već ih isključivo mora proslijediti lokalnim nogometnim klubovima. Možda u tome leži njihova apsolutna nezainteresiranost za temu i projekte. 

Napominjemo kako je riječ isključivo o fondovima UEFE. Stručna ekipa okupljena oko Darija Šimića, Marija Stanića, Gorana Vlaovića i Stipe Pletikose planira projekte prijavljivati i FIFA-i, gdje je drugi čovjek naš Zvonimir Boban, te ponuditi financijsku i konzultantsku pomoć lokalnoj samoupravi u prijavi projekata za fondove EU. Na taj način, klubovi u svakoj županiji mogu računati na višestruko veće iznose od onih ponuđenih vodstvu šibensko-kninskog saveza'.