FIFA_SP_2018.svg

POGREŠKA JE BILA, ALI...

Sudac finala na Otoku nazvan idiotom, napali ga da je oštetio Hrvatsku: Beusan na oproštaju dao svoj sud!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 16.07.2018 12:35
  • Objavljeno 15.07.2018 u 21:14
Bionic
Reading

Suđenje Nestora Pitane koji je uz pomoć VAR-a dosudio penal za Francusku našlo se pod žestokim kritikama svjetske javnosti, a iako Mateo Beusan smatra da je donio ispravnu odluku, našao mu je drugu veliku pogrešku...

Prvi put u povijesti SP-a dosuđen je kazneni udarac nakon intervencije VAR-a. Dogodilo se to u 38. minuti zbog igranja rukom Perišića, nakon čega je tri minute Nestor Pitana dvojio koju odluku donijeti, da bi ipak pokazao na bijelu točku i dao šansu Griezmannu da zabije za 2:1.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Takva odluka izazvala je ogorčenje mnogih na društvenim mrežama, a najglasniji su bili protesti engleskih nogometnih legendi.

'Ne možeš dati takav penal', napisao je na Twitteru Gary Lineker, a s njim se slaže Alan Shearer:

'Sve je išlo predobro! Smiješna odluka. Ne, ne, ne, VAR!'

Roy Keane je otišao najdalje i nazvao je Pitanu idiotom.

'Dosuđeni penal mi se gadi. To je bila sramotna odluka', zaključio je Irac koji nikad nije imao dlake na jeziku.

'Ne volim komentirati suđenje, ali takav penal se ne sudi u finalu SP-a. No, ne želim umanjiti pobjedu Francuske,' jasan je bio i hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

U svojem posljednjem obraćanju nakon 20 godina sudačkih ekspertiza tu je odluku komentirao i Mateo Beusan, ali nije se složio s kritičarima.

'Bez emocija, moramo biti iskreni. Perišić je igrao rukom po lopti i jasno je da je penal. Pitana se dvojio jer nije vidio taj detalj. Zato je gledao VAR pune tri minute. Donio je ispravnu odluku,' izjavio je bivši sudac koji ipak smatra da je Hrvatska oštećena kod prvog pogotka jer prekršaj na Griezmannu nije postojao:

'Nema govora o prekršaju. Po meni je to suđeno na reputaciju i imidž samog Griezmanna. Vidljivo je da je u padu i skoro je već bio na zemlji kada dolazi do kontakta.'