BESKRAJNA TUGA

Strašna tragedija u Alpama; poginule dvije ženske osobe, jedna od njih je bila svjetska prvakinja: Uvijek će nam nedostajati njezin osmijeh

16.08.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Adèle Milloz (26), svjetska prvakinja u skijanju, poginula je u francuskim Alpama zajedno sa još jednom ženskom osobom

Francuskinja je osvojila nekoliko svjetskih, europskih i državnih naslova u skijaško-planinskom sportu, ali je prestala s natjecanjima 2019. kako bi se ponovno školovala za planinskog vodiča. Poginula je na planini Mont Blanc u Francuskoj.

Smrtno je stradala i 30-godišnja žena, koja je bila s njom u sklopu njezinog programa obuke. Vjeruje se da su žene bile povezane užetom kada su pale penjući se prema vrhu Aiguille.

Druga skupina planinara pozvala je pomoć nakon što je vidjela kako žene padaju, a njihova su tijela otkrili kolege planinari rano u petak navečer.

'Adèle je bila sjajna mlada žena. Cijelo društvo osjeća beskrajnu tugu', rekao je Olivier Greber, predsjednik Društva vodiča iz Chamonixa.

Francuska planinarska i penjačka federacija dodala je: 'Uvijek će nam nedostajati njezin osmijeh.'

Policijski izvor rekao je da je uzrok nesreće nepoznat i da je istraga otvorena, ali policajci su isključili mogućnost odrona kamenja, rekao je izvor.

Penjači su nedavno upozoreni da odgode svoja putovanja jer je suša uzrokovala sve češće i opasnije odrone kamenja u blizini najvišeg vrha Europe. Nekoliko turističkih društava obustavilo je svoja planinarenja, a dva planinska skloništa su zatvorena. No anonimni izvor je rekao da ruta kojom je išao Milloz nije bila osobito teška.

Skijaško planinarenje, disciplina je koja će prvi put biti uključena u Zimske olimpijske igre 2026. godine.