KVARE SE, NEPOUZDANI...

Što su to napravili Formuli 1!? Novi bolidi su očajno spori!

29.01.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Prvog dana F1 zimskog testiranja u Jerezu Kimi Raikkonen odvezao je najbrži krug koji nije ni blizu onome što su vozili vozači prošle godine, a dan su obilježili i brojni kvarovi te izlijetanje Lewisa Hamiltona

Ako je suditi prema prvom danu testiranja u Španjolskoj, pesimistične prognoze da bi novi F1 bolidi mogli biti sporiji čak i od onih u GP2 klasi mogle bi se pokazati točnima. Naime, vozači nisu bili niti blizu vremenu 1:17.8 koliko je 2013. godine na istoj stazi vozio Felipe Massa u Ferrariju. Problem je također bila i velika nepouzadnost bolida, a samo je jedan vozač uspio odvesti pristojan broj krugova.

Massin nasljednik u Ferrariju, Kimi Raikkonen bio je najbrži. Dan nije dobro počeo za Finca, Ferrari mu je stao nasred staze već nakon nekoliko zavoja i izazvao pokazivanje crvene zastave, ali kasnije je osposobljen te je na kraju odvezao više krugova od konkurencije. Vrijeme najbržeg kruga je 1:27.104, više od devet sekundi sporije nego što se vozilo prošle godine.

Dan je obilježio i Lewis Hamilton. On je bio najbrži tijekom jutarnjeg dijela programa, da bi sredinom dana završio u zaštitnoj ogradi, potpuno razbio prednji dio Mercedesa i više se nije pojavljivao na stazi. Bez obzira na neugodan završetak, iz momčadi poručuju da su vrlo zadovoljni startom novog pohoda na titulu.

Kako i ne bi bili, s obzirom da su velike momčadi Red Bull i McLaren imale puno veće probleme. Novi RB10 se pokvario uoči starta testiranja, Vettel ga je tek u zadnjim minutama uspio izvući na kratko na stazu, a McLarenov MP4-29 nije izašao cijeli dan zbog problema s hidraulikom.

Na stazi su još viđeni vozači pet momčadi: Jean-Eric Vergne za Toro Rosso, Esteban Gutierrez za Sauber, Sergio Perez za Force Indiju te Markus Ericsson za Caterham i Valtteri Bottas za Williams. Od njih tek prva dvojica su uspjeli odvesti nešto više krugova i zabilježiti vremena, drugi su odradili par instalacijskih krugova te u završnici upisali vremena. Podsjetimo, Lotus je ranije otkazao svoj dolazak, dok Marussia kasni i pojavit će se na stazi u srijedu.

'Nismo vidjeli puni potencijal bolida, nitko nije vozio punom brzinom pa možemo očekivati brža vremena, ali ne puno brža. Ne vjerujem da će se voziti brže od 1:24 ili 1:25, što je ozbiljno sporije nego prošle godine, četiri ili pet sekundi. No, pričekajmo drugi dan testiranja,' komentar je F1 stručnjaka Garyja Andersona za britanski Autosport.

Zabrinjavajuće su brojke odvezenih krugova. Prošle godine ekipama nikakav problem nije bio odvesti preko 100 krugova tijekom jednog dana testiranja, ali ovog utorka u Jerezu Raikkonen je sa svojih 31 bio najaktivniji, Hamilton ih je skupio 18, dok su ostali odradili beznačajan broj krugova.

Testiranje se nastavlja u srijedu, nadajmo se s bržim i pouzdanijim bolidima.

Jerez, prvi dan testiranja:

1 Raikkonen, 1:27.104 (31 krug)
2 Hamilton, 1:27.820 (18)
3 Bottas, 1:30.082 (7)
4 Perez, 1:33.161 (11)
5 Vergne, 1:36.530 (15)
6 Gutierrez, 1:42.257 (7)
7 Ericsson, bez vremena (1)
8 Vettel, bez vremena (3)