ESPN MU POSVETIO PUNO PAŽNJE

Statistika i brojke ne lažu; Alen Halilović igra u životnoj formi

18.10.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Još dok je bio Dinamao dijete, o Alenu Haliloviću se pisalo kao o 'čudu od igrača'. Potom je sa 18 godina postao igrač Barcelone, i očekivala se 'eksplozija' u njegovoj karijeri. No, ona nije išla u željenom smjeru, iako je bilo sjajnih perioda, poput nastupa u Sportingu iz Gijona i Las Palmasa. Ipak, percepcija javnosti, ali i medija, prema njemu je bila uglavnom negativna

Alen Halilović tijekom svoje karijere, a sada mu je 'tek' 27 godina, bio je igrač velikana, poput Barcelone, HSV-a, Milana, ali i nekih nešto skromnijih klubova, ali opet iz jakih europskih liga.

Međutim, tek tu i tamo znao je zabljesnuti i pokazati sav svoj nogometni talent. U jednom je periodu bio i član hrvatske nogometne reprezentacije, u čiju se povijest upisao još 2013. godine, dok je imao 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana, nastupivši kao najmlađi i jedini maloljetnik za A selekciju protiv Portugala.

Zadnji poziv došao mu je u ruke 2019. godine, kada se priključio Dalićevoj vrsti u prijateljskom srazu protiv Tunisa.

Istina, nakon tog poziva i klupska mu je karijera stagnirala. Sve do ovog ljeta, kada je zabljesnuo u dresu nizozemske Fortune iz Sittarda.

Hvalili su ga mnogi bivši nizozemski velikani, pa nema potrebe da ih citiramo, ali zanimljivo je da su uoči nastavka sezone objavljene statistike. I to ih je objavio ugledni ESPN, u čijim su analizama secirani mnogi segmenti igre.

Naravno, Halilović je u kategoriji veznih igrača, a impresivno je vidjeti da je u sve četiri kategorije Alen Halilović u TOP 5 igrača jake nizozemske lige.

Četiri kategorije koje su ocijenjene su:

  • očekivane asistencije
  • očekivani golovi
  • prilike stvorene iz otvorene igre
  • uspješne dribling akcije

Dakle, Halilović je uvršten u sve četiri kategorije, s time da je u ovoj posljednjoj, uvjerljivo najuspješniji dribler. Ima čak 23 driblinga, odnosno 11 više od Magnusa Mattsona iz NEC-a.

Zanimljivo, tu grafiku u ESPN-u popratili su ovim tekstom.

'U dobi od 27 godina, Halilović očito uživa u nogometu u Fortuni Sittard. Lijepa osveta. Jer u velikim klubovima poput AC Milana i HSV-a nisu su mu pomogli da otrese etiketu 'propalog čuda' nakon što ga je Barcelona kao tinejdžera za velike novce 'otela' u Hrvatskoj. U svom drugom angažmanu u Nizozemskoj, Halilović ima sve što je potrebno da postane miljenik publike u Eredivisie sa svojim trikovima, driblingom i gotovo nepogrešivim dodavanjima.

Nogometni gurmani imaju novog favorita. Jer Alen Halilović je tip igrača koji rastapa srce gotovo svakog nogometnog romantičara. Hrvat je nogometaš terena, u najboljem smislu te riječi. On je najdominantniji veznjak Eredivisie koji ove sezone najčešće prolazi izravnog protivnika s loptom u nogama'.

Pa, eto.. da ne ispadne da hrvatski novinari 'pišu bajke'. Brojke i Nizozemci su na Halilovićevoj strani.

A tko zna, možda i izbornik Dalić u njemu dobije 'svježu krv'.