IVANI UKRADENO ZLATO?

Srpska javnost na nogama: Ovo je nezapamćena sramota u povijesti atletike!

12.08.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Srpski mediji jako su loše primili rasplet skoka u dalj na Svjetskom prvenstvu u Londonu, na kojem je Ivana Španović ostala bez medalje zbog startnog broja koji je ostavio trag u pijesku u zadnjoj seriji, a taj joj je skok trebao donijeti zlato...

Nezapamćena sramota u povijesti sporta, nepravda, krađa i urota protiv srpske sportašice u korist dominantnih Amerikanki. To su zaključci koji se mogu pročitati u medijima susjedne nam države nakon onog što se dogodilo u finalu skoka u dalj na Svjetskom prvenstvu u Londonu.

  • +3
Ivana Španović bez medalje na SP-u Izvor: Reuters / Autor: DYLAN MARTINEZ

Naime, aktualna europska prvakinja Ivana Španović bila je u uskom krugu favorita za osvajanje zlata, a na kraju je ostala bez medalje, iako joj je najbolji skok bio sam šest centimetara slabiji od američke pobjednice Brittney Reese.

Do kontroverze je došlo u posljednjoj seriji, kada je Španović skočila vjerojatno najbolji skok na cijelom natjecanju, ali joj se broj odlijepio s dresa i dotaknuo pijesak, zbog čega joj je izmjereno tek 6,91 metar, što nije bilo dovoljno za pomak s četvrtog mjesta, a 7,02 metara vodeće Reese ostalo je neugroženo.

Atletski savez Srbije uložio je žalbu, ali prema pravilima IAAF-a i taj broj se smatra dijelom njezinog dresa pa je odbijena, a Ivana je ostala bez ičega, što je izazvalo ogorčenje javnosti u Srbiji. Sama atletičarka nije se mogla pomiriti s takvim rezultatima pa je na Twitteru poručila svima da se radi o nepravdi povezanoj s državom za koju se natječe.

'Zbog papirnatog broja jako loše kvalitete koji je ostavio trag u pijesku naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. ASS se na ovu odluku žalio, ali je po mišljenju komisije žalba odbijena jer, kako 'oni' navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim 'lakše' odbiti našu žalbu,' poručuju iz Atletskog saveza Srbije.

Tako je finale ženskog skoka u dalj na Svjetskom prvenstvu proizvelo najveću kontroverzu na cijelom natjecanju, a bura oko ovakvog ishoda još se neko vrijeme neće smiriti...