samo je nebo granica

Fantastični Armand Duplantis još jednom poboljšao svoj svjetski rekord

20.04.2024 u 15:41

Bionic
Reading

Švedski fenomen Armand Duplantis poboljšao je svoj svjetski rekord u skoku s motkom za još jedan centimetar, preskočivši 6.24 metara na prvom ovosezonskom mitingu Dijamantne lige u kineskom Xiamenu, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara

Ovo je osmi put da je Armand Duplantis (24), aktualni olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak, popravio svjetski rekord otkako ga je preuzeo od Francuza Renauda Lavillenieja 2020. godine.

Na stadionu u Xiamenu u subotu navečer Duplantis je u prvom pokušaju preskočio letvicu podignutu na 6.24 m, s priličnom razlikom od nekoliko centimetara. Već je dugo bio posljednji u natjecanju nakon što se Amerikanac Sam Kendricks oprostio na šest metara.

Bio je to treći put da je švedski skakač s motkom pokušavao 6,24 m, nakon dva prva neuspješna pokušaja u dvorani tijekom zime, u Clermont-Ferrandu i Glasgowu, gdje je ipak osvojio svjetsko zlato početkom ožujka.

Prethodno je zaključio svoju sezonu 2023. svjetskim rekordom od 6.23 m, u finalu Dijamantne lige u Eugeneu u Sjedinjenim Državama sredinom rujna.