UKRAJINSKA DRAMA

Srna iskreno o ružnom danu kojeg nikad neće zaboraviti

27.04.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Uoči prve polufinale utakmice Europske lige, Darijo Srna progovorio za britanski Guardian o teškim trenucima kada je morao napustiti Donjeck i svojoj odluci da unatoč svemu ostane u Šahtaru...

Hrvatski 33-godišnji branič ispisao je ove sezone povijest postavši nogometaš s najvećim brojem nastupa u dresu Šahtara za koji nastupa od 2003. godine. Uoči polufinalnog okršaja s moćnom Sevillom u Europskoj ligi prisjetio se naš reprezentativac svojih najtežih trenutaka u Ukrajini, kada su zbog ratne opasnosti on i suigrači morali napustiti Donjeck.

'Sjećam se svog zadnjeg dana u Donjecku. Bio je to 16. svibnja 2014. godine. Rekli su nam da moramo otići i to brzo. Nisam sa sobom ništa ponio. Samo smo uzeli dva automobila. Moje košulje još vise u ormaru. Ja sam bio jedan od onih koji su vjerovali da će sve biti brzo gotovo i da ćemo se za šest mjeseci vratiti,' prisjetio se Darijo Srna u intervjuu za Guardian i potvrdio da mu je kuća dosad ostala netaknuta tijekom građanskog rata.

Dvije godine nakon odlaska iz grada, igrači Šahtara još se nisu vratili, ali ponovo guraju dobro u europskim okvirima. Klub iz Donjecka osvojio je Kup UEFA 2009. godine, a ove sezone ponovo juriša na prestižnu titulu.

'Tada je to bio nevjerojatan rezultat za Ukrajinu, Donjeck i Šahtar. Ako ponovo pobijedimo, to ćemo uspjeti nadmašiti. Ekipa je još i jača od te iz 2009. godine. Izgubili smo naš trening centar i naš grad. Motiviraniji smo nego prije. Korak smo do finala i momčad zaslužuje poštovanje. Oni koji su mislili da ćemo se raspasti, ne poznaju našeg predsjednika Ahmetova,' poručio je Šahtarov kapetan koji unatoč svim nevoljama i ponudama iz Europe nikad nije htio otići iz ukrajinskog nogometa:

'Već sam proživio rat u Hrvatskoj. Šahtar je moj dom. Nisam mogao nakon svih tih godina samo otići i ostaviti ih. Nisam takva osoba. Imao sam ozbiljne ponude Chelseaja, Bayerna i Borussije Dortmunda, no morao bih početi iz početka i to mi nije imalo smisla.'

'Donjeck je prelijep. Ima restorane, parkove i dobre škole. To je bio grad budućnosti. Na odlasku sam rekao: kad se vratimo, kleknut ću i poljubiti ulicu. Poljubit ću sve ulice. Svi želimo sretan završetak,' zaključio je Darijo koji će se u lipnju na Euru oprostiti od hrvatske reprezentacije.