dodatne kvalifikacije za euro 2021.

Srbija u produžetku šokirala Norvešku u Oslu, BiH ispala nakon drame penala, Sjeverna Makedonija bolja od Kosova

08.10.2020 u 23:51

Bionic
Reading

Posljednji, treći protivnik hrvatske nogometne reprezentacije u skupini D Europskog prvenstva idućeg ljeta bit će Srbija ili Škotska. Tko će biti suparnik 'vatrenih' 22. lipnja 2021. na Hampden Parku u Glasgowu u 3. kolu skupine D EURO-a doznat ćemo 12. studenog kada će Srbija i Škotska odmjeriti snage u Beogradu...

Srbija je u polufinalu play-offa u Oslu nakon produžetaka pobijedila Norvešku 2:1, dok je Škotska nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Izrael 5:3 poslije 0:0 nakon 120 minuta igre.

Srbija je daleko lakše mogla do pobjede u Oslu. Gosti su dominirali veći dio susreta, imali su niz sjajnih prilika, no susret je razriješen tek nakon produžetaka. Junak gostujuće pobjede bio dvostruki strijelac Sergej Milinković-Savić (82, 102), dok je za domaćine zabio Mathais Normann (88).

Srbija je u prvom poluvremenu imala nekoliko sjajnih prilika, a najbolju je promašio Mitrović u 36. minuti kada je nakon prizemnog ubačaja Đuričića promašio prazan gol. Gosti su imali zicer i u 55. minuti, no Đuričić s pet metara nije uspio zabiti.

Daleko bolju igru gosti su okrunili golom u 83. minuti. Tadić je ubacio iz slobodnog udarca, Mitrović vratio u sredinu, gdje je Milinković-Savić zabio samo minutu nakon što je ušao u igru. No, radost gostiju kratko je trajala, u 88. minuti je lijepim pogotkom izjednačio Mathias Normann.

Srbija je nastavila nizati prilike i promašaje i u produžetku. U 101. je Lazović pogodio stativu, no minutu kasnije Milinković-Savić je po drugi put svladao Runea Jarsteina. Do kraja susreta Norveška je pokušavala, ali nije stvorila niti jednu ozbiljniju priliku.

U drugom susretu Škotska i Izrael su su pružili skromnu predstavu bez previše prilika, a odlučili su udarci s bijele točke. Kod Škota svih pet igrača je bilo precizno (McGinn, McGregor, McTominay, Shankland, McLean), dok su za Izrael zabili Bitton, Weisman, Fani, a promašio Zahavi.

Srbija ili Škotska će se tako pridružiti Engleskoj, Hrvatskoj i Češkoj u skupini D na Euru 2021. godine.

Poznati su finalisti i preostale tri play-off skupine, pa je lista kandidata za plasman na EURO sa 16 reprezentacija reducirana na ukupno osam imena od kojih će ukupno četiri reprezentacije dobiti kartu za samu završnicu EP-a.

U finalu play-offa skupine A 12. studenog u Budimpešti borit će se Mađarska i Island, a bolji iz ovog susreta na EURO-u će igrati u F 'skupini smrti' s Portugalom, Francuskom i Njemačkom.

Island je u Reykjavíku pobijedio Rumunjsku 2:1, dok je Mađarska u Sofiji uvjerljivo 3:0 porazila Bugarsku.

Golove za Mađarsku zabili su Wili Orban (17), Zsolt Kalmar (48) i Roland Sallai (75).

Island je kod kuće poveo 2:0 golovima Gylfija Sigurdssona (16, 35), a Rumunjska je smanjila u 63. minuti iz kaznenog udarca golom Alexandrua Maxima.

U finalu skupine B snage će odmjeriti Sjeverna Irska i Slovačka u Belfastu.

Sjeverna Irska je u Sarajevu nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Bosnu i Hercegovinu 4:3, dok je Slovačka, također nakon udaraca s kreča bila bolja od Irske 4:2.

Dvoboj Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske je završio 1:1. Domaćin je poveo u 13. minuti golom veznjaka Milana Rade Krunića kojem je asistirao nakon odličnog prodora po boku Branimir Cipetić. Gosti su izjednačili u 53. preko McGinna. Domaćin u 62. minuti bio na korak do nove prednosti, no Miralem Pjanić je iz slobodnog udarca pogodi vratnicu.

Odluka je na koncu pala nakon izvođenja jedanaesteraca, a tragičari su postali Višća i Hajradinović koji nisu bili precizni.

U drugom susretu u 120 minuta nije bilo golova. Prilikom izvođenja kaznenih udaraca Slovačka je pobijedila 4:2.

Sjeverna Irska ili Slovačka na EP-u će igrati u skupini E sa Španjolskom, Švedskom i Poljskom.

U posljednjem 'razredu' u finalu će igrati Gruzija i Sjeverna Makedonija.

Gruzijci su u polufinalu u Tbilisiju pobijedili Bjelorusiju 1:0, a gol odluke zabio je Tornike Okriašvili u sedmoj minuti iz jedanaesterca.

U drugom susretu Sjevrna Makedonija je u Skoplju porazila Kosovo 2:1, a sve najvažnije se dogodilo u prvom dijelu.

Makedonija je povela u 16. minuti nakon autogola Benjamin Kolollija. Dinamov kapetan Arijan Ademi je uposlio Stefana Ristoskog koji je pucao, no lopta je pogodila Kolollija i završila u mreži.

Kosovo je izjednačilo u 29. minuti nakon velike pogreške domaćeg golmana Stolea Dimitrievskog. Jedinica Rayo Vallecana je na rubu kaznenog prostora ispustila loptu, Darko Velkovski je nije dobro ispucao, što je iskoristio Florent Hadergjonaj i s više od 25 metara prebacio nes(p)retnog golmana za 1:1.

No, radost gostiju nije dugo trajala. Samo četiri minute kasnije Velkovski je zabio za 2:1.

Pobjednik susreta Gruzija - Sjeverna Makedonija igrat će na EP-u u skupini C s Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom.