NFL ZVIJEZDA Tom Brady

Sportaš koji u 41. godini dominira zahvaljujući odricanjima kakva dosad nisu viđena

07.01.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Ako je još donedavno postojala dvojba oko toga tko je najbolji quarterback u NFL povijesti, je li to legendarni Joe Montana ili nedavno umirovljeni Peyton Manning, na prošlom Super Bowlu svoju poziciju broj jedan zacementirao je Tom Brady, koji je zahvaljujući posebnoj prehrani i savršenom obiteljskom životu značajno produžio svoju karijeru

Podsjetimo, na prošlom Super Bowlu – ili bolje rečeno finalnoj utakmici američke NFL lige - Tom Brady bio je MVP utakmice (najkorisniji igrač) u kojoj su njegovi Patriotsi protiv Falconsa nadoknadili zaostatak 3:28 i u kojoj je Brady svojim petim naslovom postao i službeno najtrofejniji vođa navale u povijesti. I upravo je sa svojim Patriotsima završio još jednu sezonu na prvom mjestu i s 40 godina na leđima prvi je favorit za MVP nagradu.

No za razliku od superzvijezda u drugim američkim sportovima poput Michaela Jordana, LeBrona Jamesa, Waynea Gretzkog i Sidneyja Crosbyja koji su u svoje lige stigli kao ogromne zvijezde i 'spasitelji', Tom Brady je na NFL draftu izabran kao 199. pick. Da, dobro ste pročitali. Na NFL draftu 2000. Tom Brady je izabran u šestoj rundi, a prije njega pročitano je 198 imena! Bio je tek sedmi quarterback izabran na tom draftu, a danas ima skoro dvostruko više touchdown dodavanja od sve šestorice zajedno (488-246). Brady je ove godine napunio 40 godina, no ne pokazuje znakove starenja i usporavanja. Njegovi Patriotsi prošarani ozljedama ove sezone izgubili su dvije od prve tri utakmice. No predvođeni Bradyjem dobili su 11 od idućih 12 utakmica i ponovo su u najužem krugu favorita za novi naslov. I s 40 godina na leđima Brady predvodi čitavu ligu u dodanim yardima i uspješnim dodavanjima, treći je u broju touchdown dodavanja i veliki favorit za osvajanje trećeg naslova MVP-a regularnog dijela sezone.

Mnogi se pitaju koja je tajna njegova uspjeha. Je li to posebna TB12 dijeta ili savršen obiteljski život u društvu prelijepe Brazilke Gisele koja mu je podarila dvoje djece?

  • +6
Tom Brady - najbolji quaterback u NFL povijesti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Fanatik zdrave prehrane i pravilnog vježbanja

Poznato je da je Tom Brady opsjednut zdravim načinom života te da je izdao knjige o dijeti, prehrani i treningu. Ukratko, Brady je postao fanatik zdrave prehrane i pravilnog vježbanja. Izbacio je iz prehrane sve štetne stvari (odrekao se slatkiša, pizza, čokolade... ), opsesivno pazi na svoje tijelo i to je glavni razlog što s 40 godina igra na višoj razini nego što je igrao s 30 godina. Njegova prehrana je bazirana na organski uzgojenom povrću, nemasnom bijelom mesu, puno vode i sladoledu od avokada. I trudi se svakoga dana ići u krevet vrlo rano, vrlo često oko 21 sat.

'Tom Brady se uopće nije promijenio u posljednjih deset godina. OK, možda ima malo manje kose, no njegovo tijelo svakako nije tijelo 40-godišnjaka', izjavio je njegov suigrač Julian Edelman

U suradnji sa svojim osobnim trenerom Alexom Guerrerom razvio je posebnu metodu treninga, prehrane, ustvari stila života. To je tzv. TB12 metoda (po njegovim inicijalima i broju na dresu). I dok ta njegova metoda ima mnogo protivnika i skeptika, čini se da djeluje.

'Možeš trenirati onoliko naporno kolika je tvoja mogućnost oporavka. Uvjeren sam u tu metodu i da na svijetu ne postoji 40-godišnjak koji se može regenerirati brže od mene. Blagoslovljen sam što sam naučio pravilne metode i usvojio pravilnu prehranu', izjavio je jednom prilikom Tom Brady koji u svojim počecima nije mogao sanjati da će ovako daleko dogurati.

Rođen je 3. kolovoza 1977. u kalifornijskom mjestu San Mateo. Ima tri starije sestre i vrlo različito naslijeđe. Naime, njegov otac ima irske korijene, a majka norveške, švedske i poljske. Vrlo rano se zarazio sportom. Živeći nedaleko od San Francisca, često je s ocem išao gledati utakmice najbolje NFL momčadi 80-ih San Francisco 49ersa, gdje je njegov idol postao quarterback Joe Montana. Kako je odrastao, Tom je pokazivao sve više talenta. Podjednako dobro je igrao football i baseball. Na MLB draftu 1995. izabrala ga je bejzbolaška momčad Montreal Exposa.

No Brady je više volio football i umjesto da uzme novac i postane profesionalac, odlučio je da će igrati football na sveučilištu Michigan. No kad je stigao na sveučilište, ispred sebe je imao šestoricu igrača. Prve dvije sezone gotovo uopće nije igrao. To ga je pogodilo u toj mjeri da je angažirao sportskog psihologa da mu pomogne nositi se s frustracijama i tjeskobom uzrokovanom neigranjem. Odlučan da iz dana u dan napreduje, Brady je dočekao svoju šansu i bio starter u svim utakmicama na posljednje dvije godine faksa. Na Orange Bowlu 2000. godine Brady je vodio svoj Michigan do pobjede, dodavši loptu za čak četiri touchdowna.

Od 199. picka na draftu do MVP-a na Super Bowlu

Usprkos tome, na NFL draftu izabran je tek kao 199. pick. Smatran je sporim igračem koji nema mnogo prostora za napredak. Izabrali su ga New England Patriotsi, momčad koja je četiri godine prije izgubila Super Bowl i koja je na mjestu quarterbacka imala odličnog Drewa Bledsoea. Tom Brady je u svojoj rookie sezoni odigrao samo djelić jedne utakmice. Na početku sezone bio je četvrti quarterback Patriotsa, no do kraja sezone isprofilirao se kao prva zamjena Bledsoeu. No sve se promijenilo u drugom kolu Bradyjeve druge sezone, kada je Bledsoe teško ozlijeđen (zamalo je preminuo na terenu). Tom Brady je tad postao prvi quarterback Patriotsa i ostalo je povijest!

Tom je te sezone dobio 11 od 14 utakmica. Dobio je i prvu play-off utakmicu protiv Oaklanda, no pred kraj druge protiv Pittsburgha izišao je ozlijeđen i utakmicu je završio dotad solidno zaliječen Bledsoe. Patriotsi su se plasirali na Super Bowl, a pred veliki dvoboj protiv favoriziranog St. Louisa, trener Patriotsa Bill Belichick bio je pred velikom dvojbom. Treba li u najvećoj utakmici klupske povijesti startati s provjerenom iskusnom zvijezdom Drewom Bledsoeom ili ostati vjeran nedokazanom mladiću koji ih je i doveo ovdje? Belichick se odlučio za Bradyja i Tom mu se zahvalio na najbolji mogući način, vodeći Patriotse do 20:17 pobjede, usput osvojivši MVP naslov u postavši najmlađi quarterback kojem je to pošlo za rukom. Nedugo potom Patriotsi su mijenjali Bledsoea i službeno postali Tomova momčad. Iduće sezone Patriotsi se nisu plasirali u play-off iako je Brady predvodio ligu s 28 touchdown dodavanja (drugi dio sezone igrao je s ozlijeđenim ramenom).

  • +13
Nakon nevjerojatnog preokreta New England Patriotsi osvojili Super Bowl Izvor: Reuters / Autor: Adrees Latif

Back-to-back naslovi pa dva srcedrapajuća poraza

Iduće dvije sezone Patriotsi osvajaju dva nova naslova, a Brady osvaja i svoj drugi naslov MVP-a Super Bowla. Iduće sezone s tri touchdown dodavanja uništava Jacksonville. To je bila 10. Bradyjeva pobjeda u 10 utakmica doigravanja, rekord koji će teško ikada biti srušen. Na putu do trećeg uzastopnog Super Bowla našli su se Denver Broncosi i nanijeli Bradyju prvi poraz. Nakon sezone otkriveno je da je Brady posljednjih mjesec i pol igrao s bruhom. Njegov suigrač Willie McGinest izjavio je da su njegovi suigrači znali za ozljedu, no da je Brady inzistirao da igra i pokuša osvojiti treći naslov u nizu. Iduće sezone tijesno gube u finalu AFC-a u Indianapolisu.

Tad je uslijedila najbolja i najbolnija sezona u Bradyjevoj karijeri. Te 2007. Patriotsi su klasa za sebe. Sezonu završavaju s perfektnim skorom 16-0, a Brady predvodi ligu u svim statističkim kategorijama, uključujući 50 touchdown dodavanja. Osovina Brady – Randy Moss tjera strah u kosti ostatku lige. U doigravanju upisuju dvije nove pobjede i dolaze do četvrtog Super Bowla. Protiv New York Giantsa veliki su favoriti, no obrana Giantsa odigrava savršenu utakmicu. Pet puta ruše Bradyja i Patriotsi su na konopcima. Brady pronalazi Mossa za touchdown i vodstvo Patriotsa 14:10 samo dvije minute prije kraja. Činilo se da će Patriotsi stići do prve 19-0 sezone u NFL povijesti, no uslijedio je šok kad Giantsi u posljednjoj minuti zahvaljujući nevjerojatnom hvatanju uz kacigu dolaze do 17:14 pobjede.

Patriotsi su bili bijesni nakon poraza i najavljivali su savršenu sezonu i novi naslov iduće godine. No u prvoj utakmici sezone uslijedio je novi šok. Brady je teško ozlijedio koljeno u prvoj utakmici. Pukli su ACL i MCL ligamenti i sezona je za njega i za Patriotse bila završena prije negoli je praktički i počela. Iduće sezone Brady se uspješno vratio nakon operacije koljena i ponovo je na svom nivou. Protiv Tenneseeja ima šest touchdown dodavanja, od toga rekordnih pet u drugoj četvrtini. Patriotsi utakmicu dobivaju s rekordnih 59-0, a na poluvremenu vode s također rekordnih 45-0. No u doigravanju Brady odigrava jednu od svojih najlošijih utakmica i Patriotsi gube od Baltimorea.

Iduće sezone Patriotsi ponovo igraju sjajno, no ponovo razočaravajuće gube u polufinalu. U sezoni 2011. Patriotsi predvođeni sjajnim Bradyjem vraćaju se na Super Bowl. Protivnici su ponovo New York Giantsi. Pozornica je spremna za veliku osvetu za poraz od prije četiri sezone, no Patriotsi ponovo u završnici gube i Bradyjev skor na Super Bowlu sad je 3-2. Iduće dvije sezone ponovo ista priča. Patriotsi igraju sjajno u regularnom dijelu sezone, no obje sezone gube u finalima AFC-a.

'Nema quarterbacka kojeg bi radije imao u svojoj momčadi. On je najbolji. Radi toliko pozitivnih stvari za nas na toliko različitih načina. Mi ne bismo bili ono što jesmo bez njega', riječi su najtrofejnijeg NFL trenera Billa Belichicka, inače podrijetlom iz Hrvatske.

'Deftategate' i povratak na vrh

Ostavština Toma Bradyja tad je bila na velikoj kušnji. Od posljednjeg Super Bowl naslova prošlo je osam godina. U tih osam sezona izgubio je dva Super Bowla i još tri finala AFC-a. Činilo se da je Brady izgubio svoj čarobni dodir. No tad slijedi sezona za pamćenje. Patriotsi ponovo osvajaju svoju diviziju, a u doigravanju Brady podiže svoju igru na dotad neviđenu razinu. Protiv Baltimorea u teškoj 35-31 pobjedi baca tri touchdown dodavanja i sam trči još jedno. U finalu AFC-a protiv Indianapolisa ima tri nova dodavanja u 45-7 razbijanju. I tad u finalu protiv Seattlea ima četiri dodavanja u 28-24 pobjedi Patriotsa. U posljednjih osam minuta utakmice Seahawksi ulaze s 24-14 vodstvom, no Brady odigrava briljantnu završnicu i s touchdown dodavanjima za Dannyja Amendolu i Juliana Edelmana preokreće rezultat. Seattle ima veliku šansu za pobjedu, no sjajna obrambena reakcija Malcolma Butlera spašava Patriotse.

Brady je četvrti put postao NFL prvak i treći put ponio naslov MVP-a Super Bowla. Nakon polufinalne utakmice protiv Coltsa pojavila se kontroverza. Naime, utvrđeno je da je 11 od 12 lopti Patriotsa bilo malo premalo napuhano. Žalili su se gosti na poluvremenu, a zanimljivo je da su Patriotsi s tim, premalo napuhanim loptama, prvo poluvrijeme dobili sa 17-7, a drugo s regularnim loptama 28-0. Iduće sezone nad Patriotsima je visio taj tzv. Deflategate i nazivani su varalicama. Te sezone izgubili su tijesno s 18-20 u finalu protiv Denvera u posljednjem Tom Brady – Peyton Manning meču. Novi šok uslijedio je kad je liga suspendirala Bradyja za prve četiri utakmice sezone.

Razlog je njegova umiješanost u ispuhivanje lopti. No kao i mnogo puta prije, Brady se vraća jači. Nakon suspenzije dobiva 11 od 12 utakmica. U doigravanju razbijaju Houston i rekordni šesti put uzastopno plasiraju se u finale AFC-a. Tamo uvjerljivo pobjeđuju Pittsburgh i plasiraju se u sedmi Super Bowl u Brady-Belichick eri. Protivnici su Atlanta Falconsi, a o tom Super Bowlu će se još godinama pričati.

Falconsi su sjajno otvorili utakmicu i uspostavili potpunu kontrolu. Osam minuta prije kraja treće četvrtine Falconsi vode 28-3 i nitko nije davao ni gram izgleda Patriotsima. No tad na scenu stupa Tom Brady i pokazuje zašto je najveći quarterback u povijesti. Sistematski i kirurški precizno vodi napad Patriotsa koji prvo izjednačuju na 28-28, a onda u produžetku i pobjeđuju. Brady je osvojio svoj rekordni peti Super Bowl te osvojio također rekordni četvrti naslov MVP-a Super Bowla.

Na YouTubeu se pojavio i jedan zanimljivi klip s Tomom Bradyjem i Julianom Edelmanom u glavnim ulogama, koji govori kakav je lider Brady i kako je održao momčad na okupu i kad im apsolutno nitko nije davao šanse za povratak.

Vjenčanje sa supermodelom

Tom je od 2004. do 2006. bio u vezi s glumicom Brigdet Moynahan (najpoznatijoj po glavnoj ženskoj ulozi u filmu 'Ja, robot' gdje je glumila sa Willom Smithom). Tom i Brigdet su prekinuli u prosincu 2006., taman negdje u vrijeme kad je Bridget zatrudnjela. Kasnije je rodila sina Johna Edwarda Thomasa Moynahana, gdje srednje ime Thomas označava ime njegova oca. Taman negdje u vrijeme njihova prekida, jedan od prijatelja je Toma nagovorio na sastanak naslijepo. S druge strane je došla jedna od najljepših žena svijeta, brazilski supermodel Gisele Bundchen. Svi kažu da je to bila ljubav na prvi pogled.

  • +4
Gisele Bundchen Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kad sam ga ugledala, osmjehnuo se i pomislila sam: Ovo je najljepši i najkarizmatičniji osmijeh koji sam ikad vidjela', izjavila je Gisele.

Tu prvu večer razgovarali su tri sata i Gisele kaže: 'Znamo se već 11 godina i iako nas je posao znao staviti na različite strane svijeta, nije prošao ni jedan jedini dan da nismo istinski razgovarali.' Tom i Gisele bili su u vezi dva i pol mjeseca kad je procurila vijest da je Tomova bivša djevojka Bridget trudna. Gisele to razdoblje naziva turbulentnim i kaže da je ozbiljno razmišljala o prekidu veze s namjerom da se Tom i Bridget pomire. No na kraju je vidjela da Tom može stvoriti vezu sa svojim sinom i bez ljubavne veze s djetetovom majkom. Tako su ipak ostali zajedno, a par je često viđan u društvu Bridget s kojom oboje imaju prijateljski odnos. Dvije i pol godine kasnije Tom je zaprosio Gisele pred njezinim roditeljima. Vjenčanje je bilo vrlo jednostavno. Planirali su ga deset dana i uzvanici su bili samo najbliži prijatelji. Njih dvoje danas imaju dvoje djece, sina Benjamina Reina i kći Vivian Lake. Cijela obitelj se iznimno zdravo hrani i poklonici su poznate 'Brady dijete'.  Iako su američki tabloidi za vrijeme 'Deflategatea' izvještavali da je par u krizi i pred prekidom, Bradyjevi su iz svega izašli jači.

'Svi imamo izazove u životu. Sjajno je kad tada imate u životu oslonac, stijenu na koju se možete osloniti i koja će vas poduprijeti na sve moguće načine. To je Gisele za mene', svoju suprugu – koja još uvijek zarađuje više od njega - opisao je Tom. Navodno je par trenutno 'težak' više od 450 milijuna dolara, a poslovnih ponuda im ne nedostaje.

I dok su na starom kontinentu David i Victoria Beckham često bili oličenje idealnog sportsko-celebrity para, Tom i Gisele su u Americi daleko iznad svih. I kako je to Tomov slavni suigrač Julian Edelman opisao:

'Uvijek kad sam u društvu Toma i Gisele, naučim nešto novo. Način na koji se odnose prema svojoj djeci, način na koji pronađu vremena da budu jedno s drugim... Oni su jednostavno dvoje dobrih ljudi.'

Tom ima i poznatog šogora. Naime, njegova sestra udata je za Kevina Youkilisa, bivšeg odličnog bejzbolaša koji je devet od svojih 10 sezona igrao za Boston Red Soxe.

  • +2
Gisele Bündchen Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ograđivanje od Donalda Trumpa

Jedna od stvari zbog kojih Tom Brady nije omiljen kod svih, njegova je veza s kontroverznim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Njih dvojica znaju se 16 godina i Trump se na glavnom predizbornom skupu javno hvalio Bradyjevom podrškom. Mediji su napravili veliku vijest kad su u svlačionici Patriotsa na Bradyjevu mjestu pronašli Trumpovu šiltericu s natpisom 'Učinimo Ameriku ponovo velikom'. No Brady nikada u javnosti nije otvoreno podržao Trumpa. Zasigurno je veliki razlog tome i njegova supruga Gisele Bundchen. Prekrasna Brazilka bori se za očuvanje okoliša, a pogotovo Amazonske prašume. Tako da su njezini stavovi sigurno dijametralno suprotni Trumpovima, koji je povlačenjem SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma postao oličenje svega onog što zbog financijske koristi uništava naš planet. Brady je očito svjestan kako bi, ukoliko bi javno podržao Trumpa, odmah nakon toga mogao potpisati i papire za razvod koji bi mu supruga uručila.

SVI REKORDI TOMA BRADYjA

  • Najviše pobjeda u regularnom dijelu sezone - 196
  • Najbolji postotak pobjeda u regularnom dijelu - 78,1 %
  • Najviše pobjeda u doigravanju - 25
  • Najviše pobjeda ukupno - 221
  • Najviše pobjeda na Super Bowlu - 5
  • Najviše utakmica u doigravanju - 34
  • Najviše utakmica na Super Bowlu - 7
  • Najviše dodanih yarda na utakmici Super Bowla - 466
  • Najviše uzastopnih pobjeda u doigravanju - 10
  • Najviše touchdowna u doigravanju - 63
  • Najviše dodanih yarda u doigravanju - 9094
  • Najviše uspješnih bacanja u doigravanju  - 831
  • Najviše divizijskih naslova - 15
  • Najviše nastupa u finalu konferencije (polufinalu) - 11
  • Najviše touchdowna na Super Bowlu - 15
  • Najviše dodanih yarda na Super Bowlu - 2071
  • Najviše uspješnih bacanja na Super Bowlu  - 207
  • Najviše naslova MVP Super Bowla - 4
  • Najviše nagrada za 'igrača tjedna' - 30
  • Najviše touchdowna u utakmici doigravanja - 6
  • Najviše touchdowna u jednoj četvrtini - 5
  • Najviše pobjeda na jednom stadionu, sezona - 100
  • Najviše pobjeda na jednom stadionu, playoff  - 16
  • Najviše pobjeda na jednom stadionu ukupno - 116
>