UZ NASLOV MOGU SVE

Španjolke nakon što su smijenile 'manijaka', ostvarile još jednu veliku pobjedu

14.09.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Nogometašice u Španjolskoj prekinule su štrajk nakon postizanja dogovora o plaćama, objavila je Futbol Profesional Femenino (FPF), najviše tijelo ženskog nogometa u Španjolskoj.

Igračice su stupile u štrajk početkom mjeseca nakon što nisu uspjele postići dogovor s ligom o boljim uvjetima i plaćama. Međutim, dogovor je sada ipak postignut.

"Dogovor između poslodavaca i sindikata je postignut", stoji u priopćenju sindikata igračica Futproa.

"Predanost i opetovani napori klubova tijekom pregovaračkog procesa dali su temeljni doprinos postizanju prijeko potrebnog mirovnog scenarija bez gubljenja iz vida održivosti natjecanja," dodao je FPF-a.

Minimalna plaća je do sada iznosila 16.000 eura, no strane su potpisale novi ugovor za sljedeće tri sezone. Za nadolazeću sezonu nogometašicama se osigurava minimalna plaću od 21.000 eura, za sezoni 2024/25. minimalna plaća će iznositi 22.500 eura, a sezonu potom 23.500 eura.

Štrajk je uslijedio u trenutku kada je španjolski ženski nogomet zapao u kaos nakon skandala s predsjednikom Federacije Luisom Rubialesom koji je na dodjeli medalja u Sydneyju poljubio španjolsku reprezentativku Jenni Hermoso u usta bez njenog pristanka.

Rubiales je na kraju podnio ostavku, dok je jedan od njegovih bliskih prijatelja, trener ženske ekipe svjetskih prvakinja, Jorge Vilda, otpušten i na njegovo mjesto postavljena je njegova zamjenica Montse Tome, koja je postala prva žena na toj poziciji.