ŠPANJOLSKI SPORTSKI SUD

Strašno! Svi se zgrozili nad drskim potezom Luisa Rubialesa, a njima je to 'podnošljivo'?!

01.09.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Španjolski Sportski administrativni sud (TAD) ocijenio je u petak ponašanje predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa 'teškim prekršajem', ali ne i 'jako teškim prekršajem' pa mu u Španjolskoj ne može odmah biti zabranjeno obnašanje dužnosti u nogometu zbog poljupca u usta nogometašice.

VisokI savjet za sportove (CSD), državno tijelo pod kontrolom španjolske vlade, podnijelo je TAD-u dvije tužbe protiv 46-godišnjeg Rubialesa. Jedna se odnosi na poljubac u usta 33-godišnje nogometašice Jennifer Hermoso tijekom dodjele zlatnih medalja nakon osvojenog Svjetskog prvensta 20. kolovoza, a druga na vulgarno primanje za testiste tijekom euforične proslave finalne pobjede od 1:0 nad Engleskom u počasnoj loži stadiona u Sydneyu.

Sedmero sudaca TAD-a donijelo je ocjenu temeljem aktualnog pravilnika koji je na snazi u Španjolskoj, a čime je odbijen zahtjev CSD-a da se Rubialesu trenutačno zabrani obnašanje dužnosti u nogometu na razdoblje između dvije i 15 godina.

TAD će, međutim, naknadno donijeti svoju konačnu presudu, ali zbog kvalifikacije samo 'teškog prekršaja' Rubiales može biti izopćen do maksimalno dvije godine, bude li proglašen krivim.

Kvalifikacija 'jako teški prekršaj' značila bi da je zloupotrijebio svoju moć predsjednika saveza.

Rubiales je u petak objavio priopćenje u kojem se ponovo javno ispričao zbog svog ponašanja, te poručio da će 'braniti svoju nedužnost'.

'Spontanost i sreća zbog povijesnog uspjeha odveli su nas do počinjenja zajedničkog i obostrano prihvaćenog čina. Niti u jednom trenutku nije bilo tu agresije', poručio je o poljupcu nogometašici Hermoso.

Međunarodna nogometna federacija FIFA zabranila je prije tjedan dana Rubialesu obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana, pa on zasad ostaje pod tom privremenom suspenzijom.

Rubiales je rekao da se trenutačno brani pred FIFA-om i TAD-om 'dokazima, dokumentacijom, video snimkama' i drugim materijalom.

Španjolski ministar sporta Miquel Iceta, nezadovoljan ocjenom suda TAD, poručio je s konferencije za medije da će državno tijelo CSD ponovo zatražiti da se Rubialesa 'trenutačno suspendira'.

'Rubialesovo ponašanje zaslužuje kvalifikaciju 'jako teškog prekršaja'', rekao je Iceta napomenuvši da se sud trebao voditi drugim člankom o Zakonu o sportu.

Rubiales je nakon toga poručio da španjolska vlada ne poštuje podjelu vlasti na izvršnu i sudsku, nego da provodi 'linč' protiv njega.

Španjolski nogometni savez, sastavljen od 19 regionalnih saveza, bio je zatražio od Rubialesa da odstupi s funkcije, no on se oglušio na taj zahtjev. Hermoso je u svom zadnjem istupu, u priopćenju objavljenom prije tjedan dana, navela da Rubialesu nije dala dopuštenje da ju poljubi u usta.

Luis Rubiales je na čelu nogometnog saveza od svibnja 2018. a novi izbori najavljeni su za listopad 2024., nakon završetka Olimpijskih igara. Savez trenutačno vodi njegov potpredsjednik, 68-godišnji Diego Rocha, koji je deset godina predsjednik nogometnog saveza zapadne regije Extremadure.

Španjolska, čija je muška A reprezentacija u lipnju osvojila Ligu nacija a U-21 reprezentacija u srpnju izgubila u finalu Europskog prvenstva, nada se zajedničkoj organizaciji s Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine s Portugalom.