oglasila se i cibalia

Soudanijeva prva izjava nakon incidenta, psovanja majke i rasizma u Vinkovcima

16.04.2018 u 15:30

Bionic
Reading

Dinamo je u subotu gostovao u Vinkovcima, a 'modri' su zahvaljujući golovima Alžirca El Arabija Hilala Soudanija upisali pobjedu 2:0. No ipak će se još neko vrijeme vući repovi zbog teških riječi i rasizma...

Jurčevićeva je momčad zahvaljujući tim bodovima ostala na osam bodova prednosti pred Hajdukom, a što je za 'modre' svakako najvažnija vijest. Jer, ruku na srce, igra koju prikazuju ne može im jamčiti posve mirnu završnicu sezone.

Uz sve to, najbolji igrač Dinama El Arabi Hilal Soudani bio je jedan od sudionika nemilog događaja nakon utakmice, odnosno uvreda koje su poletjele između njega i kondicijskog trenera Cibalije Hrvoja Bradašića, a kojeg su zbog svega etiketirali kao rasista.

Iz dugačkog Soudanijeva obraćanja izdvajamo važnu crticu.

'Da, istina je da sam nakon prvog gola glasno opsovao, ali nikoga osobno. Bio je to izraz olakšanja jer smo konačno uspjeli probiti obranu domaćina u utakmici koja nam puno znači. Uz sav respekt prema liku i djelu gospodina Bradašića, on je uvjerljivo zadnja osoba na svijetu koja bi mi pala na pamet u trenutku dok slavim gol.'

Putem Facebooka oglasio se i Cibalijin kondicijski trener.

'Naravno da nisam napao i vrijeđao igrača Dinama Soudanija iz čistog mira ili, kako neki misle, izrevoltiran porazom. Svađa nije počela ispred tunela stadiona, tamo je eskalirala. Naime, Soudani je nakon prvog postignutog gola slavio trčeći prema svojoj klupi, a usput meni jasno i glasno, uz gestikulacije, psovao majku, što nisam čuo samo ja, nego moji igrači na zagrijavanju te fotoreporteri.

Nakon utakmice ispred tunela sam ga zaustavio i rekao mu: 'Kako možeš psovati majku?', a on je i dalje bio bahat i bezobrazan te mi se unosio u lice. Tek sam nakon svega toga ja reagirao i nastalo je naguravanje koje je trajalo neko vrijeme i tada sam mu ja izgovorio ono što sam izgovorio.

  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 29. kolo, HNK Cibalia - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nažalost, ja sam u afektu dodao pridjev koji nisam trebao i iskreno mi je žao zbog toga te, ako sam uvrijedio Soudanija ili bilo kojeg drugog igrača Dinama druge rase, ovim putem im se ispričavam. Rasizam nema veze s ovim sukobom te dio koji se odnosi na vrijeđanje po rasnoj osnovi dio je afekta, a ja nemam ništa protiv Soudanija kao pripadnika druge rase te nije to povod i razlog svađe.

Nažalost, sada vi novinari sve potencirate na rasizam kojeg nema jer vruće glave, nakon što me vrijeđao, svašta se kaže, ali ono što bih hladne glave napravio jest sigurno da bih mu vratio istom mjerom, ovako on ispada žrtva.'

Za kraj, i HNK Cibalia zauzela je stav prema cijelom tom slučaju, do kojeg je - vjerujemo - došlo zbog vrućih glava.

'Prvo, žalimo što nakon dobre utakmice odigrane u sjajnom ambijentu moramo govoriti o ovome. Drugo, HNK Cibalia ne stoji iza Bradašićevih riječi i od njih se odlučno ograđujemo. Naš klub i inače ima nultu stopu tolerancije na rasizam, govor mržnje, diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Protiv Bradašića ćemo pokrenuti interni disciplinski postupak', rekao je predsjednik Cibalije Josip Kuterovac, inače i član IO-a HNS-a.