stari dugovi

Šok za nekadašnjeg 'vatrenog'; sud je odlučio da bivšem menadžeru mora platiti odštetu od čak 700.000 eura

30.12.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Općinski sud u Splitu presudio je da napadač Milana i bivši hrvatski reprezentativac Ante Rebić (29) mora platiti odštetu svom bivšem menadžeru Danku Đikiću nakon jednostranog raskida ugovora 2014. godine netom prije nego li je Rebić iz Splita prešao u Fiorentinu

Sud je prihvatio navode Danka Đikića, licenciranog Fifinog posrednika i menadžera te mu je presudom Ante Rebić dužan platiti 358.600 eura plus zakonske kamate koje na taj iznos teku od ožujka 2014. godine! Bivši 'vatreni' mora i platiti troškove postupka u iznosu od 105.000 eura, pa će za njega ukupni trošak ovog izgubljenog sudskog procesa iznositi gotovo 700.000 eura!

Prema navodima iz tužbe, Đikić i Rebić su 1. svibnja 2012. godine potpisali Ugovor o zastupanju na 24 mjeseca, uz mogućnost produženja na još 24 mjeseca. Nogometni menadžer tvrdi kako je u tom vremenu on zastupao igrača, 'brinuo se o nogometnoj karijeri tuženika, dovodio do njega zastupnike velikih međunarodnih klubova, skaute te obavljao brojne druge poslove sve kako bi ostvario napredak u njegovoj nogometnoj karijeri...'

Tako je, među ostalim, 'ishodovao konkretnu ponudu za transfer od Bayer Leverkusena, zatim održao brojne sastanke s raznim klubovima poput Parme, GNK Dinama, Monaca, Chelsea, Tottenhama, Schalkea i Fiorentine...', stoji između ostalog u tužbi.

Đikić tvrdi i kako je imao ponudu Zdravka Mamića za prelazak Ante Rebića u Dinamo za četiri milijuna eura, a kako je s Mamićem i ranije imao odličnu poslovnu suradnju. Također je uz pristanak Ante Rebića 27. ožujka 2013. godine zaključen je ekskluzivni ugovor s društvom Lian Sports Limited iz Malte kao Fifinim posredincima, a sve kako bi Rebić ostvario transfer i potpisao što bolji ugovor s novim klubom.

Međutim, navodi se u tužbi, 29. srpnja 2013. godine Đikić je iznenada dobio dopis, zapravo jednostrani raskid ugovora o zastupanju, a kao razlog Ante Rebić navodi da se u proteklom periodu 'moglo i moralo puno više toga napraviti po pitanju angažmana u inozemstvu'.

Tijekom suđenja ispitani su gotovo svi sudionici, od obitelji Rebić preko direktora RNK Split Slavena Žužula do svih uključenih menadžera. Pa je tako Nikola Damjanac iz Lian Sports Limiteda kazao kako je Đikiću isplaćeno 165.000 eura na ime provizije nakon Rebićeva transfera u Fiorentinu za pet milijuna eura, i nakon što je njihovoj agenciji na Malti uplaćeno 300.000 eura za taj posao.

U cijelom poslu angažirani su kao agenti tvrtke s Malte Branko Miljuš te Fali Ramadani, a čini se da je Rebić zadovoljan njihovim trudom jer ga još uvijek zastupa Lian Sports Limited. Zastupali su ga i pri prelasku u Milan gdje je postao jedan od najbolje plaćenih igrača s godišnjom neto plaćom od 3,5 milijuna eura, navodi se između ostalog u presudi koja je ipak dala za pravo Đikiću.

Ante Rebić je u svjedočenju naveo kako je sve što mu je Đikić napravio, tijekom vremena kada ga je zastupao, bilo tek donošenje jednih kopački kupljenih u outletu, kada je nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske.