POGLED U RETROVIZOR

Slavna povijest utakmice koja donosi medalju na SP-u

12.07.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Brazilu i Nizozemskoj ovo će biti peti međusobni susret na Svjetskim prvenstvima. Premda su četiri prethodne varirale kvalitetom i značajem, mnoge su ostale zapamćene

Nizozemska – Brazil 2:0, drugi krug, 1974.

Na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, Brazil je putovao kao branitelj naslova uvjeren u novi trofej. U zadnjem kolu skupine čiji je pobjednik direktno išao u finale, čekala ih je Nizozemska. U jednoj od grubljih utakmica u povijesti Svjetskih prvenstava, Nizozemska se nametnula svojim novim stilom igranja nogometa i prošla u finale. Utakmica je i simbolički označila trijumf novih ideja u nogometu koje su se tada širile Europom. Nizozemce je u finalu porazila nova nogometna velesila, Njemačka.



Nizozemska – Brazil 2:3, četvrtfinale 1994.

Do drugog susreta se čekalo dvadeset godina. 1994. Sreli su se u četvrtfinalu. Brazil je bio u pohodu na prvi naslov nakon dvadeset i četiri godine čekanja dok su Nizozemci bili u međufazi između svoje dvije velike generacije. U možda i najboljoj utakmici tog prvenstva, Brazilci su poveli 2-0, da bi Nizozemci izjednačili. Konačnih 3:2 je postavio Branco iz slobodnog udarca. Brazilci su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Talijana došli do svog četvrtog naslova.


Brazil – Nizozemska 1:1 (4:2), polufinale 1998.

Na novu utakmicu se čekalo samo četiri godine. 1998., Nizozemska je s jednom od najboljih reprezentacija u svojoj povijesti pokušavala doći do svog prvog naslova, a u polufinalu ih je čekao Brazil. Ronaldo je doveo Brazil u vodstvo početkom drugog poluvremena, da bi Kluivert izjednačio pred kraj utakmice. U produžecima nije bilo novih golova, a nakon jedanaesteraca je u finale prošao Brazil, gdje su ih Francuzi teško porazili.



Nizozemska – Brazil 2:1, četvrtfinale 2010.

Prije četiri godine ni Nizozemska ni Brazil nisu plijenili igrom. Uspješnija je bila Nizozemska, koja je preokrenula Brazilsko vodstvo i s dva Sneijderova gola prošla u polufinale. Nizozemci su na kraju došli do svog trećeg finala, gdje ih je pobijedila Španjolska.