mito i korupcija

Skandal potresa Uefu; izabrali su ga u Izvršni odbor, a on je osuđen za pronevjeru više od 20 milijuna eura!

08.02.2019 u 15:32

Bionic
Reading

Nogomet se jednostavno ne može bez skandala, a posebno se to odnosi na krovne nogometne organizacije. Tako se sada na udaru našla Uefa, samo dan nakon što je Aleksander Čeferin osvojio drugi predsjednički mandat, a problem mu predstavljaju pojedini korumpirani članovi Izvršnog odbora Uefe

UEFA će se još godinama 'čistiti' od svih negativnosti - prije svega korupcije i nepotizma - koje su desetljećima trovale i razarale krovnu europsku nogometnu organizaciju. No, koliko god se trudili popraviti stvar, baš im i ne ide.

Najbolji primjer koliko teški idu promjene je i netom završeni Kongres Uefe u Rimu. Slovenac Aleksander Čeferin u četvrtak je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Europskog nogometnog saveza (UEFA), na Izbornom kongresu dobio je jednoglasnu podršku izaslanika svih 55 članica Uefe.

O transparentnosti samog izbora nećemo jer Čeferin je bio jedini kandidat... No, problem će mu predstavljati izbor pojedinih članova Izvršnog odbora u kojemu će u svom drugom mandatu sjediti i predsjednik HNS-a Davor Šuker!

Naime, u IO Uefe izabran je i Andriy Pavelko, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza. A on je, u najmanju ruku - problematičan lik. Ukrajinski mediji navode kako je sam njegovi izbor u Izvršni odbor upitan jer je otkriveno kako su prilikom brojanja glasova dva listića - od ukupno njih 55 - nevažeća. Pavlenko je ukupno dobio 27 glasova u tom izboru i tako je ipak, kroz ušicu igle, izborio fotelju u Izvršnom odboru. Da su svi listići bili važeći, Pavelko nikad ne bi vidio mjesto u IO-u.

  • +2
Predsjednik Uefe Aleksandr Čeferin Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No, ima Andriy Pavelko puno većih problema jer na dan njegovog izbora u IO Uefe u Ukrajini ga je Državni odbor za borbu protiv korupcije proglasio krivim za čak 12 različitih prekršaja te je automatski protiv njega podnesena krivična prijava. Pavelka terete za više različitih teških sukoba interesa (što je 'kulturni' naziv za mito i korupciju!) tijekom 2017. i 2018. godine pri čemu je pronevjereno više od 20 milijuna eura za vrijeme izgradnje novih nogometnih terena diljem Ukrajine koje je, kao i u Hrvatskoj, najvećim dijelom financirala - gle iznenađenje - UEFA!