PRIJE 25 LJETA

Sjećanje na dan kad su Boysi ostvarili najveću pobjedu!

13.05.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Prije točno 25 godina, s time da je tada bila nedjelja, a ne srijeda, na maksimriskom stadionu trebao se igrati veliki derbi između Dinama i Crvene zvezde. No zbog nereda koje su prodorom na 'Jug - gore' izveli Delije, a potpomognuti tadašnjom 'milicijom', ali i žestokom rekacijom Bad Blue Boysa, utakmica se nije odigrala. Bio je to početak kraja jedne umjetne državne tvorevine, ali i doprinos navijačkog pokreta, kojeg danas svim silama pojedinci žele omalovažiti, u stvaranju demokratskog društva

Povodom te obljetnice na HTV-u će se prikazati dokumentarni film 'Nedjelja 13.'Igora Grahovca koji na poseban i dosad neviđeni način rekonstruira nikad odigranu utakmicu.

Nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, u vrijeme početka raspada Jugoslavije, u nedjelju, 13. svibnja 1990. godine, na zagrebačkom stadionu Maksimir dogodio se sukob - nakon kojeg se pisala nova povijest. I danas postoje ljudi koji će reći da je ta utakmica između Dinama i Crvene zvezde bila uvod u rat između tih dviju bivših jugoslavenskih republika.

Taj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Na toj listi, maksimirski događaj zauzeo je četvrto mjesto. Onim što se, zaista, događalo u Zagrebu tog 13. svibnja, bavi se dokumentarni film Igora Grahovca 'Nedjelja 13.'


Prikazano je što se događalo uoči utakmice na maksimirskom stadionu, ali i izvan njega. Svoje poglede i sjećanja u dokumentarnom filmu 'Nedjelja 13.' iznose kompetentne osobe: Bad Blue Boysi i Delije, pripadnici Službe državne sigurnosti, pripadnici tadašnjih milicijskih jedinica, novinari, predstavnici klubova i igrači obiju momčadi.

Naravno, i bez obzira na film, BBB ovaj dan obilježavaju na poseban način, s posebnim uspomenama. Iako njihova borba i dalje traje. I koliko god godina od neodigranog dvoboja prošlo, koliko god su ih u tih 25 godina željeli diskreditirati, priča o 'danu BBB-a' ostaje svježa.

Grupa i klub u međuvremenu su prošli kroz sito i rešeto nabujalih ambicija vodećih političara i visoko pozicioniranih menadžera, ali 13. svibnja bio je i ostat će datum kojega će se svi u plavom sjetiti kao dana otpora i slave.

Najpoznatiji navijački neredi u povijesti bivše države