EUROPA UMJESTO NBA

Sin Johna Stocktona u Cedeviti; jeste li znali da je po majci Hrvat?

11.07.2016 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatski prvak Cedevita i njen trener polako slažu novu momčad u kojoj bi jedan od playmakera trebao biti 25-godišnji Amerikanac David Stockton

Riječ je o bivšem sveučilištarcu Gonzage koji ima i malo iskustva iz momčadi Sacramento Kings gdje je u tri utakmice u prosjeku igrao 11,0 minuta. Prošle sezone u razvojnoj NBDL ligi za momčad Reno Bighornsna na 49 utakmica imao je učinak od 18,0 koševa, 3,3 skoka, 7.2 asistencije i 1,0 ukradene lopte što je garancija kako je Cedevita, ako će ovaj posao biti i službeno potvrđen, napravila sjajan posao.

Međutim, David Stockton ipak je najpoznatiji po tome što je sin legendarnog playmakera NBA lige Johna Stocktona, jednog od najboljih igrača na svojoj poziciji svih vremena i člana originalnog Dream Teama. Podatak kako je John Stockton, koji je svih 19 sezona igrao za Utah Jazz, sa 15.806 dodavanja najbolji asistent NBA lige svih vremena dovoljno govori.

Međutim, malo je poznato kako supruga Johna Stocktona, Nada, ima hrvatsko podrijetlo po majici koja je rođena pod prezimenom Baričević te punca čiji su se roditelji pod prezimenom Stjepović (Stepovich) preselili davno na Aljasku.

Je li pri odluci mladog Stocktona prevagnula tzv. hrvatska veza (Johna Stocktona punica je naučila dosta hrvatskih riječi, op.a.) ili je ovim transferom želio na mala vrata ući u europsku košarku kako bi, slično kao svojevremeno Dontaye Draper, napravio unosni transfer u moćni europski klub.

No nije nemoguće da zbog svog hrvatskog podrijetla po majčinoj strani ubrzo postane zanimljiv i hrvatskom izborniku koji će nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru preuzeti dužnost od Ace Petrovića.