smjena na vrhu

Schumacherovi rekordi ugroženiji nego ikad: Jasno je kada će ih Hamilton sve porušiti

05.11.2018 u 09:01

Bionic
Reading

Lewis Hamilton u Meksiku je matematički potvrdio svoj peti naslov prvaka svijeta, a u sljedeće dvije sezone lako bi mogao porušiti sve impresivne rekorde koje je postavio Michael Schumacher...

Britanski 33-godišnji šampion pokazao je i ove godine da je trenutno nedodirljiv u elitnom automobilističkom natjecanju, osvojivši peti naslov prvaka svijeta kojim se izjednačio s Juanom Manuelom Fangiom na vječnoj ljestvici.

  • +12
Formula 1, VN Meksika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ispred Lewisa Hamiltona još je samo Michael Schumacher sa sedam osvojenih titula. Veliki Nijemac ima i 20 pobjeda više na utrkama (91-71), kao i 23 pobjednička postolja više (155-132), no ako je suditi po onome što smo dosad gledali u hibridnoj eri Formule 1, Mercedesova prva violina te bi rekorde mogla potući i to relativno brzo.

Naime, neke velike promjene u odnosu snaga na stazi između momčadi ne očekuju se do 2021. godine, a do tada bi Hamilton za volanom Mercedesa mogao postati najuspješniji vozač u povijesti sporta.

Lewis je jedan Schumacherov rekord već skinuo, u broju pole pozicija kojih ima 81, a u sljedeće dvije sezone lako bi mogli pasti i ostali. S obzirom da ove godine ima već 15 pobjedničkih postolja, a tako će sigurno biti i u budućnosti, nikakav mu problem neće biti preći brojku od 155 koliko je postavio Schumacher, a u hibridnoj eri pobjeđivao je između 9 i 11 utrka po sezoni pa ni 91 trijumf Michaela nije siguran do kraja 2020. godine.

Jedini rekord koji bi možda mogao izdržati broj je naslova prvaka, ali samo u slučaju da Vettel, Verstappen ili možda Leclerc podignu svoju razinu u godinama koje dolaze i uzmu mu pokoju titulu. No, Hamilton je još relativno mlad, pred njim je možda i pet F1 sezona pa bi prije ili kasnije mogao postati apsolutni rekorder u svim bitnim F1 statistikama...