RECESIJSKI TOP 10

Saznajte kako su i zašto propali ovi zimski transferi

03.02.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Tresla se brda, rodio se miš, mogući je zaključak svih spekulacija s transferima koje su se odvijale tijekom tek završenog prijelaznog roka

Čak i najveći i najbogatiji klubovi, potreseni teškom ekonomskom situacijom te novim i strožim UEFA-inim pravilima oko klupskog poslovanja, nisu bili odriješene ruke kao proteklih godina.

Stoga su gotovo svi pompozno najavljivani transferi propali. Tome u prilog dovoljno govori činjenica kako se najskuplji transfer ovog prijelaznog roka odigrao u Rusiji, gdje je moskovski Dinamo kupio Mađara Dzsudzsáka za 19 milijuna eura od Anžija.

Za vas smo istražili i napravili popis od deset najpoznatijih imena čiji su se transferi ove zime bili smatrani kao neminovnost, kao i razloge njihova propadanja.

10. Darren Bent, 27, napadač

Klub: Aston Villa
Potencijalni kupac: Liverpool
Kako je sve više očito da se Andy Carroll neće uskoro pretvoriti u stroj za postizanje pogodaka, čelnici Liverpoola odlučili su osnažiti napad. Iako je igrač bio i više nego zainteresiran, pregovori su propali zbog par milijuna razlike oko odštetne sume – Liverpool je bio spreman platiti iznos oko 20 milijuna, a Villa je više naginjala prema 25.

9. Jan Verthongen, 24, centralni branič
Klub:
Ajax
Potencijalni kupci: Newcastle, Tottenham, Juventus
Tottenham je bio vrlo ozbiljan kandidat za Verthongenov potpis, a dvojba je bila između Belgijanca i Chrisa Sambe iz Blackburna. Na kraju su odabrali prištedjeti novac, pošto su bili ohrabreni sve boljim igrama mladog stopera Stevena Caulkera, trenutno na posudbi u Swansea Cityju. Kako mladac pruža sve bolje partije, odlučili su se za njega kao dugoročno rješenje.

8. Keisuke Honda, 25, vezni igrač
Klub:
CSKA Moskva
Potencijalni kupci: Lazio, AC Milan
Iako su igračevi predstavnici već bili sve dogovorili s rimskim klubom, stvar je u zadnji tren zapela oko iznosa odštete i rata plaćanja. Lazijevi su predstavnici željeli dogovoriti rate u iznosu od 12 milijuna eura, dok su u Moskvi bili čvrsti u naumu da im se odmah isplati 15 milijuna. Kako Lazio na to nije pristao, Japanac je ostao u Moskvi.

7. Lucas Barrios, 27, napadač
Klub:
Borussia Dortmund
Potencijalni kupci: Malaga, Sevilla, Wolfsburg
'Ostao sam zbog navijača!', Paragvajčeva je izjava nakon neočekivanog ostanka, iako je više puta izrazio nezadovoljstvo statusom u momčadi. Osim navijača, čini se kako među zainteresiranima nije bilo dovoljno ambicioznog i velikog kluba, zbog kojeg bi Barrios napustio Dortmund. Ovako, igrat će ponovno Ligu prvaka, a možda se i probije natrag u momčad.

6. Miloš Krasić, 27, desno krilo
Klub:
Juventus
Potencijalni kupci: Bayern, Tottenham, Lazio, Fenerbahce
Igrač koji je prošle sezone (naročito u zimskom periodu) gotovo sam nosio kompletnu igru Juventusa, sada utakmice uglavnom provodi na klupi, čekajući šansu iza Simonea Pepea. Zbog nezadovoljstva statusom, Krasić je najavio odlazak, ali samo u veliki klub. Kako su Tottenham i Bayern odbili platiti odštetu od 15 milijuna, Krasić nije želio otići ni u Lazio ni u Fenerbahce.

5. Ganso, 22, ofenzivni vezni
Klub:
Santos
Potencijalni kupci: Tottenham, AC Milan
Želju za odlaskom pojačala je nezainteresiranost njegovog kluba da otplati posljednjih 10 posto njegovog ugovora, koji je sada u vlasništvu privatne investicijske kompanije DIS. Shvativši to kao uvredu i nonšalanciju vlastitog kluba, želja za odlaskom se povećala, no ni Tottenham ni AC Milan nisu tijekom ovog prijelaznog roka bili spremni izdvojiti potrebnih dvadesetak milijuna eura.

4. Hulk, 25, napadač
Klub:
Porto
Potencijalni kupci: Manchester City, Chelsea
Ugovornu odštetu od 100 milijuna eura sasvim sigurno nitko nije mislio isplatiti, ali u klubu su napomenuli da su voljni pregovarati blizu iznosa od 40 milijuna. Ipak, čini se da je njegov transfer oduvijek bio u direktnoj vezi s onima Carlosa Teveza ili Fernanda Torresa. Kako nijedan od spomenutog dvojca nije napustio matični klub, Hulk je također ostao u Portu.

3. Alexandre Pato, 22, napadač
Klub:
AC Milan
Potencijalni kupci: PSG
Činjenica je kako se sve više čuju disparatni tonovi između mladog Brazilca i trenera Allegrija, nešto čega nije bilo s trenerom Ancelottijem, sadašnjim šefom PSG-a. AC Milanu je bio potreban novac kako bi doveo Teveza, pa se i to uklopilo u računicu. Pounda od 35 milijuna eura je već bila prihvaćena, ali je sam Pato odbio transfer, pošto nije imao namjeru igrati francusku ligu.

2. Kaka, 29, ofenzivni vezni
Klub:
Real Madrid
Potencijalni kupci: Manchester United, Chelsea, PSG, AC Milan, Inter
Još jednom, presudila je Kakina želja za ostankom i dokazivanjem vlastite vrijednosti u Madridu. Dva milanska kluba i PSG poslali su vrlo konkretne ponude koje su u Realu bili čak i spremni prihvatiti, ali posljednja je riječ ipak bila Brazilčeva. Pri ulasku u zadnji tjedan prijelaznog roka jasno je svima dao na znanje da nema ni najmanju namjeru otići.

1. Carlos Tevez, 27, napadač
Klub:
Manchester City
Potencijalni kupci: AC Milan, Inter, Corinthians
Možda i najkompletniji napadač na svijetu, koji je prošle sezone bio prva perjanica Građana iz Manchestera, nakon niza emotivnih ispada i izražavanja nezadovoljstva životom u Engleskoj, ponovo je bio na sigurnim izlaznim vratima. Pregovori su bili u tijeku s oba milanska kluba, no nijedan se nije bio spreman kockati s nepouzdanim igračem koji košta 30 milijuna te ima jednu od najvećih plaća u svijetu nogometa.